Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Для влаштування провокацій російські військові переодягаються в форму ЗСУ

Американський Інститут дослідження війни (ISW) повідомляє, що росіяни можуть влаштовувати атаки під фальшивим прапором біля Херсона, щоб завадити підтримці населення українських контрнаступальних операцій. Розповідаємо, про що йдеться. І чекаємо, коли звільнять Херсон.

Що розповідає Інститут дослідження війни

Станом на 16 червня російські війська продовжували зміцнювати резервні позиції в Херсонській та Миколаївській областях, ймовірно, у відповідь на місцеві контратаки українців. Український Генштаб повідомив, що російські інженерні елементи покращили оборонні позиції навколо Безводного та Іщенки, на південний схід від Давидового Броду, де точаться бої, на російських наземних лініях зв’язку у північно-західній Херсонській області. Заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов зазначив, що російські війська також демонтують бетонні іригаційні споруди в Херсонській області, щоб приховати важку артилерію від українських ударів.

Повідомляється, що російські війська обстрілювали українські позиції на кордонах Херсонської — Миколаївської та Херсонської — Дніпропетровської областей, ймовірно, у спробі контрбатарейного перешкоджання українському просуванню. Речник Одеської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Братчук стверджував, що українські сили мали успіхи на південній осі, але ISW не може самостійно перевірити цю заяву.

Російські війська можуть влаштовувати атаки під фальшивим прапором навколо Херсона, щоб перешкодити цивільній підтримці українських контрнаступальних операцій. Південне оперативне командування України повідомило про жертви серед мирного населення під час вибуху 15 червня на місцевому ринку в Чорнобаївці, населеному пункті на північ від Херсона, відомому українськими ударами по російських складах боєприпасів у цьому районі. Українське Південне оперативне командування заявило, що російські війська прагнуть дестабілізувати громадську думку в Херсоні та звинувачують українські сили у нанесенні ударів по цивільній інфраструктурі.

Повідомляється, що російські війська здійснили показові штурми населених пунктів у східній Запорізькій області, щоб закріпити українські підрозділи на місці. У Генштабі України повідомили, що українські сили 16 червня ліквідували російську диверсійно-розвідувальну групу, яка діяла на кордоні Запорізької та Донецької області.

Інші повідомлення про стан речей поблизу Херсона

Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що на Південнобузькому напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Кульбакіно, Миколаївка, Степова Долина, Мурахівка, Новопавлівське, Шевченкове, Зоря, Партизанське, Квітневе, Новогригорівка, Киселівка, Князівка, Осокорівка, Лупареве та Посад-Покровське. Українська авіація завдавала ударів по скупченнях противника в Херсонському, Каховському та Бериславському районах Херсонщини.

Агресор продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. В його акваторії перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Що каже генерал Марченко

Справжнім уособленням української боротьби на Півдні став Генерал-майор Дмитро Марченко, який фактично разом із миколаївцями врятував Миколаїв і продовжує наразі героїчно рятувати Південь. Розповідаємо, що він думає, наприклад, з питання наступу росіян на Миколаїв, адже обстрілюють Миколаїв постійно з території зокрема Херсонщини.

Багаторівнева система оборони та висока мотивація громадян захищати своє місто унеможливлюють захоплення російськими військами Миколаєва. Про це в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» заявив керівник оборони Миколаєва і Миколаївської області генерал-майор Дмитро Марченко, передає Укрінформ.

«Зараз там викопано три лінії оборони, пристріляний кожен сантиметр. На цей момент вже заміновані всі напрямки, звідки може бути прорив, чого не було спочатку… Щоб узяти Миколаїв… їм треба зняти з усіх напрямків усі свої війська, просто створити великий резерв і цим великим резервом спробувати прорватись. Я вам скажу, навіть якщо вони це будуть робити, їм буде зробити важко. Це не один день боїв», – заявив Марченко.

Він додав, що наступ на Миколаїв – «це практично утопія».

Будь-який російський командир розуміє: якщо вони в перші дні війни не змогли захопити Миколаївщину, то зараз ці спроби означатимуть для окупантів шлях в один бік.

Кавун.City

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН