Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Терор, залякування і мародерство: як росіяни «денацифікують» Миколаївщину

Селищем Кандибине Новоодеського району Миколаївської області російські військові пройшлися ще у перші дні війни. Місцеві розповідають, що їхні «Гради» стояли за кількасот метрів від житлових будинків. При появі на горизонті цивільних відкривали вогонь без попередження.

У Кандибиному російсіяни  насамперед облаштували бліндажі та кілька снайперських точок. Для цього навіть познімали вікна з будівель тутешньої ферми. Коли зголодніли, – пішли мародерити магазин. Він виявився порожнім. Тоді пішли по дворах. Стріляли домашніх тварин, відбирали посуд і шукали алкоголь. А ще – гасали на танку поміж хат та до сусідніх Гур’ївки і Костиці. Зараз селище вільне, але наслідки «господарювання» російської армії його мешканці ліквідовують досі.

Минулої доби російські війська знову обстріляли один з районів Миколаєва, а також Широківську та Березнегуватську громади. Під обстріл касетними боєприпасами РСЗВ «Смерч» потрапив приватний житловий сектор. Пошкоджено подвір’я та будинки цивільних громадян. Поранено та вбито домашніх тварин. Обстрілюючи мирне населення, ворог вкотре намагається залякати миколаївців.

З початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 3,6 тис. цивільних об’єктів.

З них:

житловий фонд – 2,5 тис.,

медичні заклади – 33,

навчальні – 190,

заклади культури – 86,

промислові підприємства – 35,

об’єкти життєзабезпечення: газо – 145, електро – 284, водо – 16, теплопостачання – 53,

інші невійськові об’єкти – 204.

Наразі в області тривають роботи з відновлення газо- та електропостачання у постраждалих внаслідок війни населених пунктах.

Натепер без блакитного палива перебувають 3,7 тис. споживачів. Подачу електроенергії, води та відведення стоків припинено в 92 населених пунктах Баштанського та Миколаївського районів.

Через небезпеку для життя Миколаївщину залишили 21,7 тис. людей. Найбільше виїхали з Вознесенського (1,2 тис.), Баштанського (4,1 тис.) та Миколаївського (318) районів. Прямували переважно до Паланки (7,6 тис.), Одеси (7,1 тис.) та інших (1,4 тис.) населених пунктів. В закладах тимчасового розміщення обласного центру наразі перебуває 388 внутрішньо переміщених осіб.

У публікації використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Миколаївської обласної державної адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН