Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У громаді на Одещині переселенцям допомагають знаходити роботу

З початку бойових дій до Арцизької громади почали приїжджати люди з окупованих територій та громад, де тривають бойові дії. Це переселенці з Київщини, Миколаївщини, Херсона, Харкова, Маріуполя та інших громад та міст. За інформацією Арцизької міської ради в громаді оселилися вже понад п’ять тисяч осіб, а отримали офіційний статус ВПО – понад 1000 переселенців.

Окрім житла, забезпечення харчуванням та іншою необхідною допомогою, вимушені переселенці потребують роботи та шукають можливості для працевлаштування. Про це повідомив Сергій Парпуланський, Арцизький міський голова.

– Для того, щоб допомогти вимушено переміщеним особам в пошуку роботи, в нашій громаді започаткували проєкт «Робочий резерв». Ця ініціатива допоможе із розв’язанням проблеми «кадрового голоду», яка існує в нашій громаді. Підприємства та заклади нашої громади, в тому числі, і в міська рада потребують фахівців, які мають відповідну освіту та досвід роботи, – розповів міський голова.

Для того, щоб потрапити до проєкту «Робочий резерв», необхідно заповнити анкету шукача роботи. Вона доступна онлайн на офіційній сторінці громади. Також її можна заповнити у Центрі надання адміністративних послуг, де фахівці допоможуть та проконсультують в разі виникнення питань. Далі із отриманих заявок буде сформована база «Робочий резерв» та щойно з’явиться підходяща вакансія, із шукачами роботи зв’яжуться фахівці міськради або відповідної установи.

– В перші два дні ми отримали понад 30 заявок від переселенців. Є запит на працевлаштування в освітній, медичній  та економічній сферах, є запит на роботу в органах місцевого самоврядування. Серед шукачів роботи є діловод. З двома претендентками вже проведені співбесіди, – зазначив Сергій Парпуланський. Він повідомив, що в громаді також формують реєстр вакансій та збирають пропозиції від роботодавців щодо вільних робочих місць. Наприклад, у школах Арцизької громади не вистачає вчителів математики.

За словами міського голови, вже перші анкети свідчать про те, що більшість шукає тимчасову роботу і скоріш за все планують повертатися додому.

– Під час укладання контрактів та заповнення вакансій будемо враховувати всі обставини, адже ми хочемо допомогти людям, які були змушені шукати прихистку в нашій громаді, працевлаштуватися і отримати підтримку,- зазначив він.

За словами Юлії Молодожен, керівниці Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області, питання реєстрації, соціалізації та працевлаштування вимушено переміщених осіб є одним з найбільш запитуваних під час консультацій.

– Зараз громади приймають переселенців, надають їм допомогу і вирішують багато організаційних питань. Проте вже сьогодні стає зрозуміло, що основою для підтримки внутрішньо переміщених осіб має стати допомога в працевлаштуванні та пошуку роботи. Для громад, які мали проблеми з кадрами, це шанс залучити фахових спеціалістів та розвивати важливі напрямки, а для переселенців – це можливість інтегруватися в життя громади, мати зайнятість і отримувати гроші за свою роботу. Наразі експерти U-LEAD надають консультативну підтримку щодо працевлаштування ВПО, ключових змін трудового законодавства в умовах війни, – розповіла Юлія Молодожен.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН