Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Російські військові не зможуть ввести в обіг рубль на Херсонщині, – громадський діяч

про введення окупантами рубля в Херсонській області.

що таке гроші? Це боргові зобов’язання держави, яким за домовленістю всі довіряють і приймають. Тобто “ввести рубль” в поточних умовах окупант не зможе – у нього немає контролю над бюджетами, казначейством, банками, платниками податків, джерелами трансфертів, та головне – над вибором громадян в чому призначати ціну і чим розраховуватись. Гривня продовжує поступати на рахунки, і рано чи пізно, природнє вимивання готівки також вдасться компенсувати – прихованим перекиданням.

Як русня зможе нав’язати свій рубль (в теорії)?

Для початку необхідна організаційна структура, якась хнр – яка, хай за нормами України, налагодить бюджетно-казначейський процес з кореспондентськими рахунками не в НБУ, а в російському банку, і запитає російський банк про певне фінансування замість трансфертів від України. Тоді необхідна купа зрадників середньої ланки, які положать під рубль (з відкриттям рахунків) управління, відділи, аж до бухгалтерій шкіл включно.

Паралельно необхідно створювати фіскальний орган і примушувати платників платити податки, теж в рублях. І ось якби у них було 4-5 тисяч згодних на зраду економістів, фінансистів та інших чиновників, та кількадесят тисяч згодних на зраду платників податків, а ще їх банки самі б не здихали від санкцій – вони зробили б рубль в Херсоні. І ті, хто зараз везе в Херсон їжу з лівобережних сіл на продаж, вже нікуди не поділися б – продавали за рублі.

Саме так їм все вдалося в Криму – масова зрада як чиновництва, так і платників податків, плюс декоративність санкцій. Саме тому їм набагато складніше і довше це чинилось в ордло – санкції все ще були декоративними, проти безпосередніх порушників, але не проти їх цілком відомих стосунків із непідсанкційними центрами фінансування за посередництва теж чомусь непідсанкційної “южной осєтії”, та натомість вони не успадкували ні повного набору чиновництва, ні програмних механізмів.

Нічого подібного на окупованих територіях росія не потягне. Єдине, що вона зможе – це підсиленням репресій знищити українське життя, зупинити ту напівживу економіку, яку напіввіртуально продовжує забезпечувати наш уряд через лінію фронта. Позакривати і розтрощити банки. Знищити ще недобиті магазини. Поставити патрулі навколо ринків, щоб не торгували. Тоді людям лишиться одне – кидати житло, бізнеси і тікати – якщо не випускатимуть – то пробиратися полями і посадками. За одним із сценаріїв, вигнання українців розглядається агресором як цілком прийнятний для них результат – вони сподіваються викликати гуманітарну кризу в Європі і українофобію серед європейців. Та думаю, ці сподівання теж марні.

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на допис громадського діяча Володимира Молчанова.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН