Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні пішов з життя почесний професор херсонського вишу: він пройшов Другу світову війну

У Херсоні пішов з життя почесний професор Херсонського державного університету Павло Кіндратович Параскевич. Він пройшов Другу світову війну, однак ще одну війну, яка увірвалася на рідну землю, пережити не зміг, – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку ректора Херсонського державного університету Олександра Співаковського.

«Сумна звістка увірвалася до родини Херсонського державного університету. На 101-му році життя пішов у засвіти Павло Кіндратович Параскевич. Легендарна особистість Херсонського державного університету, пройшовши другу світову, він не зміг пережити війну, яка прийшла на рідну землю…

Павло Кіндратович Параскевич – кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української літератури ХДПІ (1977-1988), відмінник народної освіти УРСР, учасник бойових дій в Другій світовій війні, почесний професор ХДУ, почесний громадянин Херсона.

У роки Другої світової війни Павло Кіндратович воював у складі зенітного артилерійського полку 1-го Українського фронту. Брав участь у визволенні Західної України, Закарпаття, Польщі, Словаччини, Чехії. Нагороджений орденами та медалями.

У 1968 році почав працювати викладачем української літератури в ХДПІ ім.Н.К.Крупської.

Протягом 11 років очолював кафедру української літератури. 35 років його життя пов’язані з нашим університетом. Написав чимало наукових праць, має потужний творчий доробок.

З гордістю своїм Вчителем Павла Параскевича називає не одне покоління його учнів! Пригадую, як влітку ми вітали Павла Кіндратовича зі 100-річним ювілеєм, дякували за багаторічну працю на благо процвітання нашого освітнього закладу…

Видатні постаті, внесок яких у розвиток Херсонського державного університету, педагогіки та науки важко переоцінити, заслуговують найвищих нагород та нашої постійної уваги. Павло Кіндратович Параскевич – Легенда, справжня особистість! Пишаюся тим, що мав змогу працювати поряд з Легендою.

Неможливо передати почуття, які крають душу… Світла пам’ять видатній Людині…».

Редакція «Українського Півдня» висловлює щирі співчуття рідним і близьким померлого.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН