Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українські виші позбавляють російських науковців почесних звань

Українські виші позбавляють російських науковців почесних звань, – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку ректора Київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимира Бугрова.

«Рішенням Вченої ради Університету від 14 березня 2022 року Віктора Садовничого, ректора МДУ імені М. В. Ломоносова, та Юрія Золотова, академіка російської академії наук, позбавлено звань почесних докторів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Обґрунтування позиції університетської спільноти:

В умовах війни, яку Росія розв’язала проти українського народу, університетська громада докладає чимало зусиль для боротьби з ворогом на різних напрямках. Викладачі, працівники та студенти боронять українську землю у складі Збройних Сил України та Сил територіальної оборони, збирають необхідне для армії і військових, готують їжу для наших захисників.

Натомість в російському суспільстві геноцид українського народу, названий путіним “військовою спецоперацією по денацифікації та демілітаризації”, отримує підтримку навіть у колах інтелектуалів, так званої “еліти”. Лунають заяви, які підтримують злочини російської армії проти українців, суголосні зверненню до викладачів та студентів російського союзу ректорів і президіуму російської академії наук.

Через загарбницьку війну українські заклади освіти припинили навчання, науковці — дослідження. путін зухвало погрожує всім українцям смертю. Цей біль, це горе, ця кров — відповідальність російських еліт, зокрема й академічних.

Ваша мовчазна згода, яка підтримує ці злочини проти людства, — то ваше сумління! А наше — вимагає від нас громадянської позиції: співпрацювати з Україною може тільки той, хто поважає її суверенітет, територіальну цілісність та її народ.

Університетська спільнота не може далі миритися з тим, що російські «інтелектуали» мають статус почесних докторів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У цих “докторів” немає честі, адже вони підтримують політику і дії путіна, спрямовані на масові вбивства українців.

Адміністрація Університету повністю відмовляється від співпраці в будь-якій формі з університетами та академічними інституціями країни-агресора, країни-ворога, армія якої вбиває мирне населення, знищує національні надбання, а також погрожує світу техногенними катастрофами.

Разом — вистоїмо!

Все буде Україна! Все буде КНУ!».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН