Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У львівських галереях, музеях і церквах триває масштабна операція зі збереження культурної спадщини міста (фото)

Поки російські війська продовжують нищити міста на сході й півдні країни, Львів готується зустріти ворога. Втім, блокпости на дорогах й військові на вулицях – лише верхівка айсберга, багато приготувань відбувається за зачиненими дверима.

У львівських галереях, музеях і церквах триває масштабна операція зі збереження культурної спадщини міста. Тисячі творів мистецтва та артефактів обережно переносять у таємні підземні сховища.

У національному музею Львова, одному з найбільших художніх музеїв України, спорожніли буквально всі зали. За словами директора музею Ігоря Кожана, 1500 артефактів прибрали з експозиції. Решта 97% колекції, 180 тис. одиниць, вже перебувають у сховищі.

Культурні й релігійні організації Львова провели складну операцію з порятунку пам’ятників і соборів на вулицях міста.

Скульптури грецьких богів і богинь на головній площі обгорнуті вогнетривкою плівкою й обнесені металевим каркасом.

Пріоритетом є захист вітражів в історичному центрі Львова, який є об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Архітектурні пам’ятки тут протягом століть будували різні національності – поляки, австрійці, угорці, німці, вірмени.

З Вірменського собору вперше з часів Другої світової війни вивезли й сховали у безпечному місці цінну дерев’яну скульптуру Христа XV століття.

Оригінальні вітражі на стінах 850-річного вірменського собору були вибиті у 1940-х роках під час німецького бомбардування. Але вітражі збереглися на куполі та верхніх частинах церкви.

Львову пощастило виграти час на підготування, і є надія, що місто зможе уникнути нападу. Однак культурні, архітектурні та релігійні цінності у багатьох інших українських містах зазнали значних збитків.

Внаслідок обстрілів російськими військами постраждали вітражі та неф Успенського собору в Харкові. Знищено дерев’яну церквуXIXстоліття у селі В’язівка біля Житомиру. В селищі Іванково на півночі Київської області через обстріли згорів музей Марії Примаченко, безцінні картини художниці дивом вдалося врятувати.

Репортаж зі Львова кореспондента BBC Джоеля Гюнтера, за участю Світлани Лібет.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН