Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Україна вимагає негайно допустити на ЧАЕС ремонтну бригаду

Українська влада вимагає негайно допустити ремонтну бригаду, аби ліквідувати пошкодження на Чорнобильській атомній електростанції.

Про це заявила віцепрем’єрка Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

За її словами, на захопленій Чорнобильській АЕС пошкоджена спеціальна лінія електропередач, в результаті чого знеструмленими залишились енергоблоки.

“Ми вимагаємо негайно допустити ремонтну бригаду для ліквідації пошкоджень і просимо світову спільноту сфокусувати свою увагу саме на цій проблемі”, – наголосила Верещук.

24 лютого після російського нападу всі об’єкти ЧАЕС, розташовані в зоні відчуження, взяли під контроль російські війська.

Напередодні ЧАЕС було повністю знеструмлено.

Зараз на сховищі відпрацьованого ядерного палива-1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження, яке можливе лише за наявності електропостачання. Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження і може відбутися викид радіоактивних речовин, застерігає українська влада.

Українська сторона заявила, що на відновлення електропостачання є 48 годин.

Поки що ремонтні роботи там неможливі, бо біля Чорнобильської АЕС тривають бойові дії.

Сьогодні ж гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив, що їде до Анталії на запрошення міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, аби обговорити безпеку на українських атомних електростанціях, захоплених росіянами.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН