Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Патріарх Кирило заявив, що це українців нацьковують на росіян: про вторгення Путіна не сказав

«Патріарх Московський та всієї Русі Кирило виступив з черговим зверненням до вірян.

На відміну від попередньої промови, з якою він виступив три дні тому на Прощену неділю, він не став розвивати думку про те, що причиною протистояння на Донбасі стало прагнення країн Заходу проводити там гей-паради.

Однак він знову говорив про те, що війна між Росією та Україною викликана зовнішніми ворожими силами, що діють за вказівками ворога роду людського.

Патріарх досі наполягає на тому, що українці та росіяни – це один народ, змучений зовнішніми недругами.

“Русь – одна країна, один народ, але вже дуже сильним виявився цей народ, і налякані його силою сусіди стали робити все для того, щоб цей народ розділити, щоб навіяти частинам цього народу, що ви ніякий не один народ”, – сказав настоятель РПЦ, виступаючи у московсьому храмі Христа Спасителя в середу.

Закликавши всіх вірян молитися за “припинення будь-якої військової конфронтації між Росією та Україною” та єдність Святої Русі, патріарх гнівно висловився про політиків, які озброюють Україну, і, як вважає Кирило, розпалюють ненависть до Росії з ціллю ослабити цю країну.

“Як же бридко та підло для реалізації цих геополітичних цілей використовувати братський народ! Як жахливо нацьковувати цей народ на своїх братів! Як жахливо озброювати його, щоб він вступив у боротьбу зі своїми єдинокровними та єдиновірними братами!” – сказав предстоятель РПЦ.

Хоча патріарх Кирило і каже про єдність з Українською православною церквою (дочірньою структурою Московського патріархату) та її настоятелем митрополитом Онуфрія, у промові проглядалась очевидна занепокоєність про цілісність цієї єдності.

“Я сьогодні особливо молився за Блаженнійшого Онуфрія, за єпископат, за духовенство, за віруючий народ України, щоб Господь зберіг їх від підступів лукавого, зберіг розуміння того, що будь-яка війна між православними братами, які належать до єдиної Церкви – це справа диявольська, а не Божа”, – сказав він.

Кирило послідовно не відповідає на заклик Онуфрія до Кирила попросити Путіна зупинити війну.

Позиція митрополита Онуфрія, а також багатьох єпископів УПЦ не відповідає офіційному наративу РПЦ. Уже через декілька годин після вторгнення Росії в Україну Онуфрій звернувся до російського президента Володимира Путіна з проханням “негайно припинити братовбивчу війну”.

Частина епископів благословили священників своїх єпархій не поминати патріарха Кирила під час богослужінь: це крайня форма протесту проти церковної політики, доступна священнику.

Удари з повітря та обстріли російською армією українських церков, частина яких у результаті повністю знищені, ще глибше посилюють напругу як кліриків, так і парафіян української церкви щодо Московського патріархату.

Багато коментаторів у церковному середовищі та поза ним занепокоєні, що від початку неправильно обрані інтонації ієрархів РПЦ щодо війни, яка триває, здатні в перспективі обернутись найнеприємнішими наслідками для внутрішньоцерковної єдності, яку так обстоює патріарх Кирило», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на BBC News Україна.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН