Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Де сьогодні вдалося провести евакуацію цивільних мешканців (фото)

Попри домовленість про функціонування гуманітарних коридорів, евакуація цивільних з багатьох міст сьогодні так і не відбулася. Зокрема, росіські військові зірвали евакуацію з Маріуполя та Бучі й Гостомеля. Мешканцям Енергодара та Ворзеля пощастило, а колона з Сум ще в дорозі.

Київська область

Бучанська міськрада повідомила, що російські військові на блокпосту у селі Стоянка сьогодні зірвали евакуацію кількох тисяч цивільних з Бучі та Гостомеля, які перебували у 50 автобусах. Попри те, що існувала домовленість про гуманітарний коридор на найвищому рівні.

Натомість з Ворзеля вдалося евакуювати людей.

“Вже друге рятівне коло зробили водії і перевозять жителів у Київ”, – йдеться у повідомленні.

Суспільне повідомляє, що серед евакуйованих з Ворзеля – 50 дітей з дитячого будинку у цьому містечку.

Голова Київської облдержадміністрації Олексій Кулеба у Telegram повідомив про успішну евакуацію з Ворзеля та Ірпеня.

Водночас Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила про трохи ширшу географію евакуації.

“До Києва прибувають автобуси з евакуйованими мешканцями Гостомеля, Бучі, Ворзеля, Ірпеня та Бородянки, населених пунктів, які найбільше постраждали від російських військових дій. Люди багато днів не могли покинути свої помешкання через бомбардування та обстріли, проте нарешті їм вдалося це зробити через організований “зелений коридор”, – йдеться в повідомленні.

За даними ДСНС, евакуйованих годують на залізничному вокзалі у Києві і направляють на евакуаційні потяги.

Натомість член штабу військової адміністрації Київської області Віталій Власюк повідомив BBC News Україна, що евакуація з Бородянки точно не вдалася, щодо Гостомеля та Бучі Київська ОДА ще оприлюднить інформацію.

Віталій Власюк припустив, що частина мешканців Бучі могла дійти пішки до Ворзеля, і змогла виїхати звідти.

“Загалом евакуація вдала, бо людей вийшло дуже багато. Бородянка – евакуація точно не вдалася, по вині російської сторони. З приводу Бучі та Гостомеля буде заява Олексія Кулеби”, – зазначив Віталій Власюк.

Запорізька область

Евакуація з Енергодару відбулася. Після трьох годин очікування у прифронтовій зоні у Василівці автобуси з евакуйованими людьми поїхали в напрямку Запоріжжя, повідомляє Суспільне. Запоріжжя з посиланням на мера Енергодару Дмитра Орлова.

Сумька область

Радник голови Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що з Сум виїхали 25 евакуаційних автобусів з понад тисячею людей.

“Також гуманітарним коридором рухається шість тисяч цивільних автомобілів з понад 20 тисячами людей”, – додав він.

Ця колона прямує на Полтаву.

Харківська область

З Ізюма вдалося евакуювати 250 мешканців, проте гуманатірного коридора як такого не було. Про це повідомив у Фейсбук заступник мера Ізюма Володимир Мацохін.

“Сьогодні гатили з усього що тільки можливо, з оскаженінням. Людей вивозила тероборона під обстрілами, а автобуси підхватували за містом. Фактично “зеленого коридору” не було. росія цинічно обдурила і нас, і весь світ. Людей просто роблять заручниками”, – зазначив він.

Донецька область

Спроба евакуації мирних мешканців з Маріуполя знову не вдалася. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

“Маріуполь залишається в облозі. Росіяни знову перешкодили мирним мешканцям міста виїхати,гуманітарному вантажу – заїхати до міста. Це – геноцид у центрі Європи у 21 столітті”, – написав він у Facebook.

Натомість російські військові скинули кілька авіабомб на дитячу лікарню у Маріуполі, повідомляє Маріупольська міська рада.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН