Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізька АЕС: російські військові пошкодили будівлю реакторного відділення енергоблоку №1

У Державній інспекції з ядерного регулювання повідомили про стан Запорізької АЕС, яку сьогодні вночі обстріляли і після бою захопили російські військові.

“У результаті обстрілів з артилерійської зброї промислового майданчика ЗАЕС: пошкоджень зазнала будівля реакторного відділення енергоблоку № 1 ЗАЕС; в район розміщення майданчика Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива потрапило 2 артилерійські снаряди”, – йдеться в повідомленні.

Водночас зміни радіаційного фону у Запорізькій області не зафіксовали.

У Держінспекції зазначили, що ступінь пошкоджень конструкцій та систем цих ядерних установок та їх вплив на безпеку потребує додаткових оцінок експертів.

Там також повідомили про стан всіх енергоблоків ЗАЕС:

Енергоблок № 1: триває планово-попереджувальний ремонт.

Енергоблок № 2: наразі працює для забезпечення власних потреб.

Енергоблок № 3: відключили від мережі, проводять роботи з розхолодження ядерної установки та переведення в стан холодного зупину.

Енергоблок № 4: працює, електрична потужність збільшена до 825 МВт, продовжується навантаження енергоблока.

Енергоблоки № 5, 6: проводять розхолодження ядерних установок.

Внаслідок пожежі, викликаної обстрілами АЕС, значних пошкоджень також зазнала будівля учбово-тренувального центру біля майданчика ЗАЕС, повідомили в Держінспекції.

Серед персоналу ЗАЕС загиблих та поранених немає, але деякі працівники працювали понад добу, були виснажені і їх замінила нова зміна.

“Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію. При цьому робота персоналу здійснюється під тиском озброєних військових РФ, що захопили ЗАЕС“, – йдеться в повідомленні.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН