Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні розпочався новий етап Школи молодого політика (відео)

Учасники Школи молодого політика Міжнародного Республіканського Інституту, що реалізується за підтримки Агентства Сполучених Штатів з Міжнародного розвитку, розробивши корисні проєкти для громади Херсона, презентували їх різним цільовим групам міста, демонструючи водночас як вони можуть працювати системно і в команді, втілюючи цікаві проєкти, знаходячи для себе мотивацію та змінюючи місто, в якому живуть. Народний депутат України від політичної партії «Слуга народу» Павло Павліш відмічає активність молоді, креативність, мотивацію і лідерські якості тих, хто займався у Школі молодого політика. Він підтримав проєкт «Острівець безпеки», презентація якого відбулася на обласній та міській освітніх конференціях. Нардеп зазначив: «Мені сподобалося те, що пропонують наші школярі — створити острівці безпеки в місті та області, які надали б можливість нашим діточкам будь-яку допомогу. Цей проєкт є молодіжним. До мене звернулася наша херсонська молодь, яка співпрацює з Міжнародним Республіканським Інститутом. Проєкт стосується безпеки дітей, які навчаються в наших школах. Вчителі і директори шкіл зацікавилися проєктом. Важливо його реалізувати в життя».

 «Острівець безпеки» — потрібний для громади проєкт, зважаючи на сумні статистичні дані пошуку дітей. Вже зроблені перші кроки до його реалізації. Учасниця Школи молодого політика Влада Пономарьова розповіла: «Ми вже маємо підписані меморандуми з «ПриватБанком», з багатьма магазинами. Також ми сподіваємося на допомогу мешканців нашого міста, що вони підтримають наш проєкт і допоможуть його втілити».

  Учасники Школи молодого політика, незважаючи на те, що працювали над створенням різних проєктів, завжди підтримують один одного. Випускниця Школи молодого політика Олена Зубаль прокоментувала: «Коли ми тільки вступали до Школи молодого політика, прийшли з різних шкіл. Зараз ми всі об’єдналися і стали єдиним цілим — майбутнім Херсона. Тому ми працюємо лише на його покращення».

  Школа молодого політика об’єднала талановиту та активну молодь, яка хоче змінити та покращити життя в місті. Директори навчальних закладів підтримують такий проєкт, адже він розвиває молодь. Директор Херсонського ліцею Херсонської обласної ради, кандидат педагогічних наук Михайло Рябуха наголосив: «Виростають діти, які не тільки мають знання та вміння їх застосовувати, а і ще є соціально активними. Ці діти можуть формулювати ідеї, розробляти їх, застосовувати, запроваджувати і таким чином отримують велику практичну підготовку для майбутнього. Це, звичайно, великий крок уперед і тому педагогічний колектив ліцею з радістю бере участь у таких починаннях».

  Разом з дітьми змінюються і ті, хто працює з ними в Школі молодого політика, відчуваючи потребу у таких об’єднаннях молоді. Куратор Школи молодого політика Єлизавета Бигарь підкреслила: «Мені дуже хочеться продовжувати брати участь у таких чудових проєктах і допомагати виховувати таку молодь, щоб потім вони ставали спікерами та тренерами для інших поколінь».

  З нового навчального року колектив Херсонського національного технічного університету проводить роботу в різних освітніх закладах, допомагаючи учням створювати нові проєкти, які вплинуть на розвиток міста. Заступник завідувача кафедри державного управління і місцевого самоврядування Микола Дурман зазначив: «Написання проєктів і створення платформи для розвитку — це саме те, в чому ми можемо допомогти молоді. Освіта і наука завжди повинні йти поряд і допомагати молоді. Ми хочемо, щоб молоді люди залишалися в Херсоні і розвивали наше місто. Це дуже важливо».

  Досвід реалізації Школи молодого політика в Херсонському національному технічному університеті є з початку 2000-х років, підкреслив ректор Юрій Бардачов, бо це свого роду соціальний ліфт для молоді, який мотивує рухатись вперед, ставлячи перед собою цілі з розвитку рідного міста: «Школа молодого політика дуже важлива. Адже дітей треба вчити не тільки наукам, а й життю. В цій програмі наш університет бере участь з 2003 року, потім до нас приєднався Київський національний університет ім. Т. Шевченка та багато інших. Дітей треба навчати комунікаціям, технологіям влади, лідерству. У молоді зникає мотивація, у цьому біда. Наш університет готовий продовжувати цю роботу. Ми маємо великий досвід. Тож я закликаю керівників ліцеїв, шкіл звернути на це увагу. Дітей варто готувати не лише до ЗНО, а й до життя. Аби у них був стимул жити».

  Команди Школи молодого політика працювали над своїми власними проєктами, вкладаючи всі знання та мрії про місто, комфортне для його жителів. Наразі молодь Школи молодого політика чекає на підтримку містян вже під час голосування за проєкти громадського бюджету з 4 по 15 жовтня.

Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН