Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Азовському морі розмножується хижак, небезпечніший за медуз

Азовське море може зіткнутися з навалою рапани. Хижі рапани найбільше шкодять Азовському морю

Більше, ніж навали медуз, науковців Приазовського національного парку лякає активне розмноження рапана – хижого черевоного молюска. Про це розповів директор нацпарку Дмитро Воловик. За його словами, саме хижі рапани найбільше шкодять Азовському морю.

При цьому там не водяться їх природні вороги, через що в морі очікується скорочення кількості мідій, якими рапани харчуються.

«Медуз бачать усі, а рапани на глибині, і їх не видно. Вони збільшуються такими ж обсягами, як медуза, і харчуються скафаркою (черепашка), мідіями. Це хижак. Їх у нас дуже багато. І в якості загрози для біоти особисто я бачу рапана, а не медузу. Медузи йдуть і приходять. На зиму вимерзають. А рапани зимують. І, думаю, що за кілька років Азовське море зіткнеться саме з проблемою їх навали, якщо не розвинути промисловий вилов», – зазначив Воловик.

Зауважимо, про величезну кількість медуз на узбережжі Азовського моря відпочивальники повідомляли протягом усього літа. Наприклад, на популярному в українців курорті Кирилівка, який розташований у Запорізькій області, через медуз неможливо було купатися.

Варто зазначити, що в Азовському морі медузи представлені двома видами: корнерот і аурелія, або медуза вухата.

Фахівці радять стримувати навалу медуз за допомогою установки бар’єрних сіток акваторії моря біля піщаних пляжів. Адже туристи не хочуть купатися у воді, що кишить слизькими отруйними мешканцями, та достроково припиняють відпустки.

Районка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН