Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителів Одещини закликають почати боротьбу з амброзією

Поки рослина сходить, а не цвіте: Держпродспоживслужба Одещини закликає почати боротьбу з амброзією

Карантинні бур’яни належать до найбільш шкодочинних. Одним із них є амброзія полинолиста ( ). Вона значно знижує врожайність сільськогосподарських культур, її пилок під час цвітіння (період від липня до жовтня) викликає алергічні хвороби у людей. Тварини її не їдять через вміст до 0,15% гірких ефірних масел. Даний вид має низку біологічних особливостей, які дозволяють йому швидко поширюватися територією України – в сільській місцевості та у містах.

Амброзія має потужну кореневу систему, високу регенераційну здатність. Наприклад, після культивації частини рослини, які присипані вологим ґрунтом, здатні утворювати додаткове коріння і добре приживатися. При скошуванні амброзія (до утворення насіння) здатна давати від кореневої частини нові паростки, які утворюють суцвіття і формують життєздатне насіння.

Вид має високу ступінь пластичності щодо температури повітря та вологості ґрунту, рослина дуже світлолюбива. Сходи добре адаптовані до високої освітленості. Тому, слід вчасно проводити всі заходи по боротьбі з амброзією полинолистою.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області щорічно, починаючи з квітня, регулярно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо шкодочинності амброзії полинолистої з тими, від кого залежить вчасна локалізація цього карантинного бур’яну.

Днями фахівець В.Поштаренко взяв участь у нараді спільно з керівниками ОТГ Роздільнянського району Одеської області з доповіддю щодо заходів боротьби з карантинними організмами та необхідності розроблення і затвердження програм з локалізації та ліквідації амброзії. Фахівець зауважив на необхідності привернути увагу населення та громадськості до проблеми, пов’язаної із засміченням земель карантинним бур’яном, вчасного проведення карантинних заходів з ліквідації амброзії у населених пунктах району (на узбіччях доріг, стадіонах, паркових зонах тощо), обмеження чисельності та знищення бур’яну у полях силами землекористувачів. Боротьбу з карантинним бур’яном треба вести в агротехнічний, механічний, хімічний та інший спосіб. Гербіциди мають застосовуватися відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

✔ Роз’яснювальну роботу проведено й серед працівників КО «ЖКС» Ренійської міської ради Ізмаїльського району. Провідний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва В.Аждєр провів лекцію на тему «Стоп амброзія!» та розповсюдив інформаційні листівки.

ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН