Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Експерти пояснили, чому в Україні ціни на соняшникову олію залишаються високими

У середньому стандартна пляшка коштує близько 70 грн

Соняшникова олія у споживчому кошику українців стала одним із найдорожчих продуктів. Якщо ще пів року тому можна було купити пляшку за 40 гривень, то зараз ціна зросла майже вдвічі.

«Ціни на соняшникову олію зросли. В одному із супермаркетів пів літра коштують від 40 гривень, 900 мл – понад 70 грн, а трилітрова пляшка – 225 грн. В іншому супермаркеті трохи дешевше обійдуться три літри олії – 205 грн», – розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

 

У середньому стандартна пляшка коштує близько 70 грн. Економіст Олег Пендзин каже, що виріс попит на олію на світовому ринку. Саме тому продавати у нас не можуть дешевше, ніж за кордоном. «Менший загальний обсяг соняшникового насіння, бо були несприятливі погодні умови. Збільшилася мінімальна вартість на 22%. Вона автоматично змінила витрати на оплату праці, енергоносії зросли», – каже вона.

 

Назар Дячук працює аграрієм вже 12 років, з яких три – сіє соняшники. За його словами, торік, був неврожай – менше 30 мільйонів тон на всю країну. «Частина півдня практично вигоріла: там не було соняшника. Західна Україна трохи більшу мала урожайність – від трьох до чотирьох. Не вистачало сировини, а тому зросла ціна», – пояснив він.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН