Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізький ботанічний сад планують розбудовувати

27 травня відбулося виїзне засідання постійної комісії з питань екології Запорізької міськради. Депутати завітали до міського ботанічного саду й детально ознайомилися з його роботою. Зокрема побували в оранжереї для екзотичних тропічних рослин площею майже 1000 кв. м, яка наразі активно розбудовується. Про це розповіли на сайті міської ради.

У ході виїзного засідання розглянули концепцію розвитку Запорізького міського ботанічного саду на найближчі роки, обговорили й проблемні питання закладу та шляхи їх вирішення.

Запорізький міський ботанічний сад – унікальний профільний еколого-натуралістичний позашкільний заклад освіти в Україні. Щорічно тут займаються близько 800 дітей та підлітків. Заклад займає територію в 12 га, на якій розміщено навчально-дослідницькі лабораторії (теплиці) і дендрологічний парк. Його колекційний фонд налічує близько 4 тисяч таксонів.

Теплиці ботанічного саду побудовані у 60-х роках минулого сторіччя. В них вирощуються рідкісні теплолюбні рослини та постійно підтримуються необхідні для рослин температурний режим і вологість – з часом це згубно позначилося на стані металевих конструкцій самих теплиць.

Для вирішення цієї проблеми у 2017 році було реконструйовано теплицю «Зимовий сад» площею 232,5 кв. м. Завдяки реконструкції збільшено площу теплиці до 248 кв. м, оновлено металеві конструкції та скляні поверхні.

У 2019-2021 роках на місці 8 старих теплиць побудовано сучасну оранжерею, в якій планується висадка найбільш рідкісних представників тропічних рослин. Справжньою родзинкою нової оранжереї стане декоративна водойма з червонокнижними та рідкісними водними рослинами, такими як латаття, глечики, лотоси, водні гіацинти та інші.

– Оранжерея, яка нині будується і вже майже готова, у майбутньому стане важливим туристичним об’єктом, який приваблюватиме не тільки запоріжців, а й приїжджих з інших міст і навіть країн. Таких місць в Україні небагато. Це наша родзинка. Тому, безумовно, депутати міськради не тільки підтримують, а й всіляко прагнуть, щоб заклад розвивався і вдосконалювався, – зазначила голова депутатської комісії з питань екології Запорізької міськради Надія Севальнєва.

Наразі проводяться завершальні роботи з підготовки оранжереї до висадки рослин та благоустрою прилеглої території. Відкриття оранжереї заплановане цьогоріч восени.

– Завтра зранку нам мають привезти екзотичні тропічні рослини: пальми, банани та багато видів водних рослин. Щойно ми підготуємо землю й занесемо до оранжереї ґрунт, який потрібен саме їм, тоді вже й почнемо висадку. Далі у планах – зняти старі теплиці й збудувати таку ж оранжерею, щоб люди могли приходити й милуватися субтропічними рослинами: лимонами, апельсинами, мандаринами, гранатами, – розповіла директорка позашкільного навчального закладу «Дитячий парк «Запорізький міський ботанічний сад» Тамара Єрьоміна.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН