Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині створюють етно-фермерський комплекс «Болгарське Село»

Фермер-підприємець Юрій Палічев, син етнічного болгарина, почав створювати Етно-фермерський комплекс сімейного типу «Болгарське Село» на базі свого сімейного фермерського господарства на Херсонщині в с. Клапая. «Болгарське Село» спеціалізуватиметься не тільки на виробництві плодоовочевої продукції, а й займатиметься переробкою, виробництвом крафтової продукції. Тут будуть втілені концепції сільського, зеленого та етнографічного туризму з гастротуризмом та сімейнім відпочинком.

– Ми створюємо точку продажів, де могли б продавати свою продукцію кінцевому споживачеві, – каже аграрій. – Реалізуючи свіжу продукцію з поля, фермер отримує мінімальну ціну. Якщо є мийка, сортування, то таку продукцію виробник продає трохи дорожче. За переробку додана вартість стає ще вище. А якщо продавати вирощену продукцію в своєму ресторані, то можна отримати максимальну вартість.

Юрій Палічев – асимільований болгарин, який народився в Херсоні. Він тільки в дорослому віці дізнався, яку трагедію пережила його сім’я в період сталінського правління. Сім’я Юрія, як і всі кримські болгари, була депортована з Криму за національною ознакою. Після смерті Сталіна, коли болгарам дозволили повернутися до України, сім’я Палічевих, що була вислана на Урал, переїхала до Херсону, оскільки їх позбавили права повернутися в Крим та відновити свої майнові права.

– Під час кризи 2008 року я втратив багато грошей і не знав, як вижити, було дуже важко, – розповідає Юрій. – І тоді я згадав про свого тата-болгарина і про всю свою болгарську сім’ю. Задумався, як в ті важкі роки після заслання батько не склав руки, не загубився в цьому світі і зміг піднятися на ноги, не дивлячись ні на що. Саме болгарський дух, вміння триматися разом і привели до того, що ми вижили. Об’єднання – це та сила, яка завжди рятувала болгар. Так і народилася ідея побудувати етно-фермерський комплекс сімейного типу «Болгарське село», де б усі мої родичі та інші етнічні болгари об’єдналися і продовжували вивчати і просувати свою культуру.

Тож, як справжній патріот та со-ініціатор проекту «Дорога вина та смаку Херсонщини», Юрій вирішив поєднати просування рідної місцевості, локальної кухні з болгарської культурою, реалізувати практики болгарських традицій на Херсонщині. Створення такого комплексу, який поєднає в собі агротуризм, культурно-розважальні заходи, готель і ресторан, дасть можливість фермеру отримати максимальну додану вартість з вирощеної продукції, оскільки такий підхід передбачає переробку і продаж продукту кінцевому споживачеві в своєму ресторані і надання супутніх послуг для сімейного відпочинку.

– Україна і Болгарія – це родинні держави, – переконаний Юрій Палічев. – Болгари традиційно займаються сільським господарством, вирощують болгарський перець, баклажани, томати, виробляють сир, вино – власне, все те, що характерно і для Херсонщини.

Крім ведення бізнесу, пов’язаного з етно-гастро-туризмом, ФГ «Палічеві» планує активно розвивати співпрацю з сусідніми фермерськими господарствами, закуповувати сировину у дрібних виробників, пропонуючи їм більш вигідні ціни. Умови співпраці з ФГ «Палічеві» передбачають, що вся переробка продукції буде здійснюватися виключно на території їх фермерського комплексу і випускатися під торговою маркою «Болгарське Село», оскільки контроль якості готового продукту є пріоритетним для розвитку бізнесу.

Вибудовуючи основу для бізнесу та створення етно-фермерського комплексу, сім’я Палічевих продумує легенди, казки, традиції і філософію болгарського народу.

– Ми хочемо займатися традиційними для Болгарії речами. Згідно болгарської традиції, хочемо посадити виноградник, щоб виробляти сухе червоне вино. Високий пагорб і південні схили, що простягаються на нашій території, якраз цьому сприяють та підходять для закладання виноградника. Я створив вже три с/г кооперативи, адже це найкраща форма для колективної власності та просування продукції, – впевнений фермер-підприємець. Зараз в планах – створити с/г кооператив для вирощування овочів.

«Болгарське Село» буде зведено на земельній ділянці біля с. Клапая по трасі Херсон-Миколаїв, яка входить до Чорноморської кільцевої автомагістралі, яка з’єднує прибережні держави, включаючи Україну та Болгарію.

– Коли ми почали шукати підходяще місце для комплексу нам хотілося, щоб земельна ділянка знаходився біля траси, оскільки траса завжди дає перевагу. А Чорноморська кільцева автомагістраль з’єднує Херсон і Болгарію, – уточнює Юрій Палічев та зазначає, що на карті 19 століття недалеко біля цієї місцевості розташовувалися Болгарські хутори. І для нього дуже символічно, що вони зупинили свій вибір саме на цих землях.

Під час оформлення бізнесу Юрій Палічев зіткнувся з прогалинами в законодавстві про фермерське господарство. Фермер за законом на сьогодні може тільки вирощувати, переробляти та продавати свою продукцію, але не має можливості займатися фермерським туризмом. Щоб вирішити це питання, Юрій звертався до державних органів влади з проханням внести в Закон України про фермерське господарство дві норми: дозволити аграріям будувати будівлі і споруди на своїй території для ведення готельно-ресторанного бізнесу та займатися агротуризмом.

Слід зазначити, що будівництво етно-фермерського комплексу «Болгарське Село» керується буквою закону, – розповідає Валерій Федоренко, спеціаліст з розвитку плодоовочевого ринку UHBDP. – Фермер-підприємець підходить до реалізації свого сімейного проекту системно, готує проектно-технічну документацію, налаштовує всі процеси в господарстві залежно від практики законодавчої бази України. На думку спеціаліста, саме такої стратегії повинен дотримуватися кожен аграрій, щоб добитися успіху в сучасних реаліях.

Джерело

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН