Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

“Нічийний” дендропарк у Каховці хочуть закріпити за громадою

Прийняти у власність громади місцевий дендропарк хочуть у Каховці. З цією метою 29 квітня міськрада прийняла рішення про проведення інвентаризації земельної ділянки цього об’єкту природно-заповідного фонду, а також визначення її меж, розміру і складу угідь.

За словами чиновників, зараз територія дендропарку за документами складає 15 гектарів. Насправді ж вона давно значно менша, оскільки свого часу з цієї площі не вивели земельну ділянку під колишнім районним дитячим оздоровчим табором “Лісова казка”, давно оформленому у приватну власність.

— Нещодавно ми затвердили генеральний план нашого міста і питання дендропарку знову стало актуальним. Ми підняли усю можливу документацію. Виявилося, що досі діє рішення Херсонської облради 1983 року про передачу дендропарку державному підприємству “Каховське лісове господарство”. Натомість керівництво останнього ще у 2018 році нам повідомило, що лісгосп не є ані власником, ані користувачем цієї земельної ділянки. Тож, фактично, дендропарк нікому не належить. Саме тому відділ комунального майна та землі Каховської міськради ініціював проведення інвентаризації земель дендропарку. Це необхідно для збереження даної території і вирішення питання щодо подальшої її долі. Наприклад, шляхом прийняття дендропарку на баланс громади, — так пояснила на засіданні громадської ради при виконкомі Каховської міськради головна архітекторка міста Сєрвіназ Джепарова.

Орієнтовна площа дендропарку сьогодні становить 10 гектарів. Статус парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва він отримав у 1964 році.

Останні десятиріччя дендропарк перебуває у жалюгідному стані. Кілька разів місцеві жителі ініціювали проєкти з його відновлення за рахунок місцевого бюджету. Проте через те, що громада не є власником цього об’єкту, жодну з цих ініціатив реалізувати так і не вдалось.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН