Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Таврійській громаді йде підготовка до пожежонебезпечного періоду

Як повідомляє Новокаховський міський відділ надзвичайних ситуацій, значна кількість пожеж в природних екосистемах Херсонщини виникає через неконтрольоване спалювання стерні, сухостою на землях старостинських округів, дачних кооперативів, узбіччі доріг, в плавнях і лісосмугах.

За даними за 2020 рік, в природних екосистемах області виникло 1 843 пожежі на площі більше 675 га. В тому числі, 225 лісових пожеж на площі більше 135 га лісу, 5 пожеж на сільгоспугіддях на площі майже 50 га.

З початку року по області вже сталося 418 пожеж. З них 105 – в природних екосистемах на площі майже 45 га, 6 – в лісових масивах на площі близько 3 га.

Така кількість пожеж завдала екосистемі області, її флорі та фауні значних втрат, негативно вплинула на природний баланс, призвела до втрати великої частини лісового фонду. Для гасіння масштабних пожеж витрачено значну кількість матеріальних ресурсів, залучено велику кількість особового складу, пожежної та авіаційної техніки.   

На території Таврійська минулого року виникло 22 пожежі, з яких 14 – в природних екосистемах. З початку цього року половина пожеж виникала в екосистемах.

Як показує аналіз причин виникнення пожеж, переважна більшість є наслідком необережного поводження з вогнем та дитячі пустощі.

До того завжди є  є загроза, що невелике загоряння може перекинутися на житлові будівлі і знищити майно. Тим більше, поки підрозділ рятувальників буде гасити траву або сміття, в іншому може виникнути досить серйозна пожежа, куди необхідно прибути негайно.

В зв’язку з цим, рішенням колегії обласної державної адміністрації № 16 від 22 квітня 2021 року районним державним адміністраціям, міським, селищним та міським радам рекомендується:

– забезпечити постійний посилений моніторинг ситуації, пов’язаної з загрозою виникнення пожеж в природних екосистемах,

– розробити на підпорядкованих територіях попереджувальні заходи,

– забезпечити влаштування мінералізованих смуг (шляхом обкосів) вздовж дачних кооперативів, житлових будинків та промислових об’єктів,

– активувати роботу зі створення місцевої пожежної охорони,

– забезпечити населені пункти протипожежним водопостачанням,

– зобов’язати власників та орендарів земельних ділянок, що межують з лісовими насадженнями, здійснювати протипожежні заходи для недопущення виникнення лісових пожеж, а також влаштування мінералізованих смуг на землях різного призначення,

– заборонити спалювати сухої трави, стерні та іншої рослинності,

– створити резерв паливо-мастильних матеріалів для профілактики та гасіння пожеж,   

– організувати розчищення від сухостою узбіччя доріг та ділянки, що прилягають до населених пунктів старостатів і потенційно небезпечних об’єктів,

– проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо обережного поводження з вогнем.  

Міська рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН