Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області зникають лисиці

У ці весняні дні в лисиць з’являється потомство. Пологівські мисливці зазначають, що деякі лисячі нори зараз пустують. Куди поділася руда і кому від цього краще, дізнавалися журналісти “Районки”.

Наразі полювання заборонено. Представники Пологівського товариства мисливців та рибалок відкладають рушниці подалі та спостерігають за новим потомством диких тварин. Завдяки цьому можна спрогнозувати їх кількість у найближчі роки. В деяких місцях лисиця зникає. Фахівці встановили ймовірні причини зникнення лисиць. Це – наслідки обробки отрутохімікатами земель, де вирощуються зернові культури.

Наслідки обробки полів несертифікованими отрутохімікатами для дикої природи фатальні. Від їх шкідливого впливу потерпають не тільки дикі, а й свійські тварини, птиця, якщо господарства знаходяться поряд з полями.

За спостереженнями лісової охорони підприємства “Пологівське ЛМГ” в цьому сезоні істотно знизилась кількість поголів’я лисиці. Але це може позитивно відбитись на збільшенні чисельності пернатої дичини та зайця в майбутньому.

Від зменшення поголів’я рудої ніхто не страждає, запевняє мисливствознавець Пологівського ЛМГ Юрій Нехайчук:
– Крім того, що лисиця є найбільшим переносником сказу, вона ще й винищує диких птахів на території лісомисливського господарства. Коли минулого року кількість лисиць зменшилась, помітно збільшилось зайців, фазанів.
Щільність лисиць за нормою повинна бути наступна: максимум – одна на тисячу гектарів. Фактично на нашій території в останні роки кількість доходила до п’яти голів.

Чисельність тварин мають регулювати працівники лісомисливських господарств. Але зробити це вдається не завжди. Полювання на лисицю проводиться в період мисливського сезону (з жовтня по лютий). Тож теперішнє зменшення кількості тільки на руку всім, – пояснює спеціаліст.

Працівники лісгоспу відмічають, що останнім часом хижак перемістився з полів ближче до людських господарств аби вижити.

Районка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН