Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Станіславська майстриня понад 10 років створює писанки (фото)

У відділі мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова напередодні Великодніх свят відкрилась виставка писанок талановитої майстрині із Станіслава Валентини Чумаченко. Вона так і називається  «Великодні обереги Валентини Чумаченко».

Пані Валентині підкорюються і живопис, і різновиди декоративно-ужиткового мистецтва. Але найбільше вона закохана в українську народну писанку та її давню символіку. Більше 10 років майстриня пише писанки, з головою занурюючись у минуле нашої країни, з яким пов’язана традиція оздоблювати яйця. На виставці вона презентує лише невелику частину свого творчого доробку, адже давно ретельно вивчає український орнамент та символіку, цікавиться архівними матеріалами та записами етнографічних експедицій.

 

Тому серед розмаїття писанок можна побачити як авторські, так і традиційні за мотивами різних регіонів України, в яких використані оберегові зображення: зірка, риби, вазон, сороки, олені, берегиня, півень, виноград, дубові листки, вуж, безкінечник, драбинка, паросток, дерево життя,тощо. Завдяки сучасним технологіям та працівникам відділу мистецтв бібліотеки, учні херсонських шкіл мають можливість побачити зблизька та помилуватись кожною писанкою, дізнатись більше про значення найпоширеніших елементів орнаменту та символіку фарб.

Віртуальне знайомство з виставкою продовжиться. А всіх бажаючих помилуватись великодніми оберегами запрошують до бібліотеки, не забувши про маску та дотримуючись дистанції!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН