Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вікторія Грановська: «Херсонський аграрно-економічний університет готовий дати потужний старт для успішного майбутнього»

Вікторія Грановська — перша проректорка з науково-педагогічної роботи Херсонського державного аграрно-економічного університету. У телестудії «Українського півдня» розмова – про розвиток регіональної освіти, про позитивні зміни у Херсонському аграрно-економічному університеті, наукові досягнення, профорієнтаційну роботу та про розвиток інфраструктури вишу.

— Як сьогодні ви проводите профорієнтаційну роботу, аби залучити якомога більше випускників шкіл саме нашої місцевості на навчання до вашого вишу?

— Наш університет вже довгий час працює із базовими закладами середньої освіти. Налагоджена робота зі школярами, яка представлена канікулярними школами, різноманітними заходами та конкурсами, де беруть участь учні. Окрім цього, в науковому напрямі ми рухаємося доволі активно, керуємо роботами Малої академії наук, залучаємо школярів до наших наукових розробок, знайомимо їх з діяльністю як здобувачів вищої освіти, так і фахівців нашого профілю. Ця робота триває постійно і має свої позитивні результати.

— Ви часто спілкуєтеся зі школярами та їздите по області. Якими є випускники сільських шкіл та що ви готові ім запропонувати, аби вони реалізувалися в житті?

— Випускники сільських шкіл мало чим відрізняються від своїх міських однолітків. Проте вони більше вмотивовані, орієнтовані на певний перелік спеціальностей і готові залишатися та працювати у Херсонській області. Наш університет націлений на те, аби перше місце роботи випускники бакалаврату знайшли саме тут. Сьогодні триває робота з нашими роботодавцями, стейкхолдерами із залученням наших найуспішніших випускників. В період проходження практики здобувачі можуть бути дотичними до різних сфер діяльності і обрати собі певну спеціалізацію або доповнити свою бакалаврську чи магістерську освіту іншою спеціальністю.

— Майже рік ми живемо в умовах карантину. Як змінилося життя студента і викладача? Чи знаходять викладачі переваги у дистанційному навчанні?

— Карантин був для всіх випробуванням, яке дозволило нам посилити певні моменти в освіті. До онлайн-викладання ми можемо долучати більше тих лекторів, які через свою зайнятість не завжди мали можливість потрапити до аудиторій. У нас запроваджується практика лекцій на проблемну тематику, коли в рамках однієї академічної години розповісти про своє бачення того чи іншого питання може не лише лектор чи науковець, але і стейкхолдер з іншого закладу освіти або навіть студент, який мав досвід проходження практики в тих чи інших сферах. Так, наприклад, сьогодні до викладання дисципліни «Барна справа» був залучений наш здобувач, який мав можливість не лише проходити практику, а й в канікулярний період повноцінно працювати в цій сфері. Тому разом з теорією маємо й майстер-клас.

— Ваш виш став агрорно-економічним університетом. Що ви робите для того, щоб теоретичні знання ґрунтовно підкріплювалися практичними навичками?

— Цей рік для нас знаменний тим, що доволі велика кількість стейкхолдерів долучена до перегляду освітніх програм, до визначення напрямів підготовки та тривалості певної дисципліни. Наприклад, останньою нашою співпрацею, яка триває, є підписання економічним і біолого-технологічним факультетами договору з рестораном «Пан Атаман». Майстер-класи фахівців (їх вже відбулося три) проходять як на нашій базі, так і на базі цього ресторану. Здобувачі вже мають безпосередні практичні навички і в кулінарному дизайні, і в обслуговуванні, і в інших аспектах цієї сфери.

— За рік в умовах карантину у вас дуже змінилася інфраструктурна база: змінюються аудиторії, територія університету. Ви сконцентрували свої сили і тут. Що дають такі зміни?

— Здобувач приходить до закладу вищої освіти не лише задля отримання фахових знань, а й задля того, аби всебічно розвиватися. Тому дійсно інфраструктурні зміни є, з’явилися спортивні майданчики, відремонтовані спортивні зали. В планах є створення спортивного центру для студентів. Також з вересня ми наростили до 30% потужності наших аудиторій, подбали про їх технічне забезпечення для того, щоб в період повного дистанційного навчання викладачі мали можливість викладати з аудиторій. Понад 60 аудиторій готові до повного дистанційного викладання. Ми повністю осучаснили нашу локальну мережу та готові забезпечити потреби всіх мешканців гуртожитків. Маємо 8 комп’ютерних класів, цього року відкрили ще один. Читальна зала оснащена комп’ютерною технікою. Тому ми готові до викликів сьогодення. Окрім цього плануємо розширювати наші зони відпочинку для здобувачів і викладачів. Таким чином ми спрямовуємо всі зусилля на те, щоб студент максимально комфортно почувався в університеті, щоб міг там всебічно розвиватися. Єдине, за чим студенти сумують, це масштабні заходи, до яких звикли також і мешканці нашого міста.

— Хотілося б поговорити і про наукову роботу. Як проходить співпраця між студентом та керівником певного наукового дослідження?

— В науковому напрямі ми пройшли атестацію і на державному рівні у нас визнані «Аграрні науки», «Ветеринарія» і «Суспільні науки» як такі, що можуть фінансуватися державою. Наші здобувачі активно залучені до всіх процесів. Нещодавно у нас відбулася виставка, на якій були представлені наукові розробки та проєкти всіх напрямів діяльності (архітектура, агрономія, садівництво, виноградарство, технологія переробки продукції тощо). Проєкт наших молодих науковців, які займаються переробкою вторинної сировини продукції рослинництва, увійшов у десятку найуспішніших еко-проєктів. Науково-технічний прогрес не стоїть на місці. Сьогодні у нас постійно відкриваються нові лабораторії з сучасним обладнанням, користуватися яким можуть не лише здобувачі вищої освіти та викладачі, а й обдаровані школярі.

— З якими словами ви звернулися б до випускників шкіл, аби вони вступили саме до вашого вишу?

— Студентство — це насправді найкращі роки, в якому форматі вони б не проходили (дистанційному, змішаному чи очному). За період навчання наш університет готовий дати вам потужний старт для вашого становлення, всебічного розвитку вашої особистості, для того, щоб ви знаходилися в максимально комфортних умовах і були успішною та самодостатньою людиною. В нашому університеті завжди чекають на вас!

Підготувала Марина Азізова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН