Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чорнобильська АЕС: 35 років від аварії до сьогодення (відео)

У 2021 році виповнюється 35 років з моменту трагедії на Чорнобильській атомній станції поблизу населеного пункту Прип’ять, що на Київщині.

Ліквідатори катастрофи розповідають, що добре пам’ятають весну 1986 року. Забути таке неможливо. За їхніми словами, тоді ще ніхто не розумів масштабу загрози для здоров’я людства. Її наслідки і дотепер відчутні сучасникам.

Загалом понад 18 тисяч військовослужбовців тодішніх внутрішніх військ взяли участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
У взаємодії з працівниками міліції внутрішні війська забезпечували охорону не лише самої станції, але і житлових будинків, магазинів та інших об’єктів, що лишилися після евакуації населення.
«Сьогодні у Національній гвардії є окремі підрозділи, які здійснюють охорону атомних електростанцій: 4 діючих (Запорізької, Хмельницької, Южно-української, Рівненської АЕС) і Державного спеціалізованого підприємства ЧАЕС», – розповідає заступник начальника управління з охорони важливих державних об’єктів ГУ НГУ полковник Ігор Угольков.

За його словами, в НГУ сформовані спеціальні комендатури, які здійснюють охорону ядерних установок – Харківський фізико-технічний інститут та Київський інститут ядерних досліджень.

«Військова частина 3041 НГУ здійснює охорону ДСП ЧАЕС з моменту створення атомної електростанції, а також охорону спецвантажів та оборону безпосередньо самої ЧАЕС, здійснюючи моніторинг поточної ситуації», – командир військової частини 3041 полковник Юрій Піндак.

Начальник служби фізичного захисту ДСП ЧАЕС Олександр Парев додає, що військова частина є невід’ємною складовою фізичного захисту ДСП ЧАЕС.

«Станом на сьогодні не було незаконних проникнень на територію об’єкту, що під охороною, – тобто підрозділ Нацгвардії виконує свої обов’язки, здійснюючи перепускний режим, здійснюючи охорону і забезпечуючи, в цілому, охорону об’єкту», – каже Олександр Парев.

Що змінилося за35років на території станції, яка змінила долі тисяч людей і вплинула на історію Європи, і чим вона існує зараз – дивіться у відео – з вуст людей, які працюють там, охороняють і обороняють об’єкт досі.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН