Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Переможців обласного конкурсу “Книга року” визначили на Миколаївщині

23 квітня, у Всесвітній день книги та авторського права в облдержадміністрації підведено підсумки ХV обласного конкурсу «Краща Миколаївська книга». Цього року на конкурс представлено 67 книг місцевих авторів, виданих протягом 2020 року у 8 миколаївських видавництвах. 30 незалежних експертів визначили кращі серед представлених видань. За підсумками експертних оцінювань переможцями конкурсу стали:
Номінація «Краще історико-краєзнавче видання»: книга «Николаев в Восточной (Крымской) войне 1853-1856 гг.», співавтори Євген Горбуров, Лариса Левченко, Катерина Бєляєва, видавництво ТОВ фірма «Іліон».
В книзі опубліковані раніше не відомі документи з фондів Державного архіву Миколаївської області  про події, що відбувалися в місті Миколаєві у період Східної (Кримської) війни 1853-1856 рр. Представлені фотографії нагород та артефактів, які відносяться до історії тих часів. Видання розраховане на істориків-дослідників, краєзнавців, викладачів, студентів, всіх тих, хто цікавиться історією Східної (Кримської) війни 1853-1856 рр. та міста Миколаєва.
Номінація «Краще учбове видання та підручники»:навчальний посібник «Актуальні питання цивільного захисту», співавтори Віктор Дубінін, Валерій Ізотов, Віктор Ляшенко, Людмила Маркіна, Оксана Савіна, Павло Штейн, видавництво Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.
В навчальному посібнику розглянуто загальні положення та принципи здійснення цивільного захисту, порядок класифікації надзвичайних ситуацій. Висвітлено питання  єдиної державної системи цивільного захисту та її складових, сили та повноваження, забезпечення цивільного захисту, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій, а також запобігання надзвичайним ситуаціям. У виданні наведено посилання на нормативні  документи з цих питань. Призначений для викладачів та студентів  вищих навчальних закладів.
Номінація «Краща поетична збірка»: книга «Пусть Николай Святой его хранит…», автор Лариса Матвєєва, видавець ФОП Швець В. М.
«Пусть Николай Святой его хранит…» – освідчення в коханні рідному місту. Книга складається з двох розділів. В розділ «Этот город – и твой, и мой…» ввійшли  вірші про Миколаїв та його жителів. Другий розділ – драматична поема «Светлейший» – розповідь про заснування  Миколаєва і трагічну долю його засновника князя Г. Потьомкіна. Книга ілюстрована роботами Миколаївського художника Сергія Луньова.
Номінація «Краще прозаїчне видання»: книга «Отакі ми, Господи!», автор Анатолій Маляров, видавництво ТОВ фірма «Іліон».
Вам цікавий десятирічний хлопчина, що в пекельних умовах евакуації дорослішає на очах, набирає в душу весь той негатив, що дарує йому голод, небезпека, викривлена мораль, але вибудовує свою філософію? Вам цікавий юнак, що від плуга і кінського хвоста раптом виростає в творчу особистість? Зрештою – людина першої зрілості, що згинається і втрачає гідність під колесами мертвої ідеології? Читайте трилогію «Отакі ми, Господи!». Колоритні характери, захоплюючі перипетії і непідробний гумор поряд з житейською драмою.
Номінація «Краще видання для дітей та юнацтва»: книга «Народні музичні інструменти», автор Ірина Гарькава, видавець Василь Торубара.
Це видання для дітей, яке уводить їх у світ національної музичної культури у формі гри. Головна мета книги – ознайомити юних читачів у доступній формі з народними музичними інструментами, їх різновидами, специфікою конструкції, способом гри, технологією виготовлення, сформувати уявлення про їх звучання, а також розвинути тембровий слух, музичну пам’ять. Інформацію доповнено оригінальними наочними ілюстраціями в стилі петриківського розпису, завдяки яким народні музичні традиції ніби оживають на сторінках цієї книги-гри, яка, крім того, містить ігрове поле, розмальовку та QR-коди із прикладами звучання народних інструментів. Матеріал видання можна використати на уроках композиції, інструментознавства, музичної літератури в музичних школах і школах мистецтв, на уроках декоративно-прикладного мистецтва для ознайомлення з петриківським розписом у студіях раннього розвитку.
Номінація «Кращий літературний дебют»: книга «Арабески и сны», автор Олександра Філоненко, видавництво Ірини Гудим.
«Арабески и сны» – це колекція з дванадцяти сповнених  магією історій, які виникли в якості  «побічного продукту» написання дисертації про магію в літературі. Десять з них називаються арабесками і є переосмисленням відомих (та не дуже) європейських і східних казок.. Але це казки для дорослих… В них, як в арабескових візерунках, химерно переплетено реальне та вигадане, бажане та дійсне, міфічне, фольклорне та літературне. Два останніх оповідання – це дивно-фантастичні сни, які наснились автору як готові історії і вони теж нагадують дивні і навіть страшні казки. Героями цих історій є звичайні люди: молоді, середнього та похилого віку, чоловіки і жінки, але всі вони наражаються на вторгнення магічного або надприродного в їх життя, або ж потрапляють в неіснуючі місця для виконання нездійсненних завдань. Інтенсивність цього магічно-надприродного вторгнення в кожній історії різна: одні майже реалістичні з невеликим присмаком дивовижного або жахливого, інші – зовсім фантасмагоричні, треті – відверто пристрасні або чарівні.
Нагадаємо, що конкурс «Краща Миколаївська книга» проводиться щороку відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 03 березня 2008 року №82-р, на виконання обласної Програми підтримки вітчизняного книговидання, книгорозповсюдження та популяризації української книги у Миколаївській області на 2017-2021 роки.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН