Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На запорізькому ринку перевіряють рівень нітратів

Близько 100 проб овочів, фруктів та зелені відбирають на перевірку нітратів щодня в одній із Державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи у Запоріжжі.

Здебільшого у лабораторії перевіряють зараз редиску, огірки, кабачки та капусту.“Ось до нас сьогодні надійшов кабачок, наприклад, ми його натираємо на терку на виявлення нітратів. Нам треба рівно 10 грамів. Зважуємо його. Потім додаємо спеціальний розчин 50 мл, змішуємо з кабачком і кладемо магнітну мішалку, 3 хв мішаємо. Потім включаємо електроди та запускаємо нітратовимірювач і чекаємо хвилину. Далі видаємо експертний висновок”, — розповідає працівниця державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №15 Анна Горенко.

За день беруть близько 100 проб продукції. Перевіряють її на вміст нітратів експрес-методом, який триває 5 хвилин, зазначає Анна Горенко:“Перевіряємо ми всі овочі, всі фрукти, які надходять до нас на ринок, зараз почався сезон овочів: молодий кабачок, огірок, капуста, молода картопля, редиска, помідори.”

Жінка пояснює, що на базарі торгують овочами, фруктами, зеленню гуртові та роздрібні продавці. Завозять продукцію з різних регіонів України та з-за кордону, зокрема з Білорусії, Польщі, Туреччини.

Окрім проведення перевірок в лабораторії, працівники виходять безпосередньо на сам ринок і оглядають зовнішній вигляд продукції, транспорту, який її привіз, торговельних місць та стежать за дотримання карантинних вимог.

“Спочатку квітня найбільше везли редиску, а зараз вже кабачки завозять, і вже навіть перша картопля є. З фруктів лише яблука зараз. Продукцію отримуємо з Херсона, Нікополя та Енергодару. В цьому році менше продавців, в порівнянні з минулим роком”, — зазначає Анна Горенко.

Жінка пояснює, якщо в партії продукції виявлені нітрати, її не допускають до продажу. У цьому році продукції, яка могла б загрожувати здоров’ю, поки ще не виявляли. Анна Горенко відмічає покращення якості товарів:

“Хочу сказати, що взагалі продукція стала краща. А ось минулого року були випадки виявлення нітратів. Найчастіше нітрати можна знайти в редисці, кабачку, молодому буряку. Якщо були виявлені нітрати в продукції, то партія знімається з продажу, ми складаємо акт і продаж цієї партії заборонений.”

Запорізька продавчиня Ольга працює на ринку вже 15 років. Каже, що навесні близько 20% її покупців просять показати документи, що засвідчують відсутність у продукції нітратів:

“Щодня у нас обов’язково беруть на перевірку овочі, фрукти 4-5 варіантів і щодня видають талончики, що продукція пройшла перевірку. Хочу сказати, що покупці дуже часто, особливо зараз, в сезон, запитують чи перевірялися наші овочі, фрукти і просять показати відповідні документи.”

Буває таке, що люди навіть приходять зі своїми приладами для вимірювання рівня нітратів. Продавець Едуард на ринку працює вже 10 років. Закуповує свою продукцію в гуртовиків і продає в роздріб:

“Обов’язково, щоденно проходжу контроль. В мене беруть на аналіз ту продукцію, яку вважають за потрібне, а після перевірки мені видають документ про те, що я можу продавати. В основному покупці не питають про документи, бо вже нас знають, знають, що на ринку перевіряють, але буває, що хтось просить показати.”

Ветлікарка Анна Горенко радить не купувати продукцію на стихійних ринках та в будь-якому разі після покупки — ретельно її мити.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН