Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Розширення водосховища на Миколаївщині може знищити Бузький Гард

Про це написав у соціальних мережах Іван Мойсієнко, який понад двадцять років займається дослідженням цієї природної території. За його словами, унікальному Бузькому Гарду загрожує знищення.

Дослідження долини Південного Бугу в околицях міста Южноукраїнська я розпочав близько 20 років тому. Тоді ми разом з Варшавським університетом працювали над спільним проектом «Кургани як рефугіум степової флори в агроландшафті Півдня України». Декілька років експедиція базувалася саме в м. Южноукраїнську. За цей час до дослідження Миколаївщини долучилося багато іноземних колег і не лише з Варшавського університету, але й з інших країн, які були вражені цим унікальним куточком України. Пізніше, я також брав участь в експедиції EDGG – Eurasian Dry Grassland Group у каньйон в околицях Южноукраїнська. Спостерігаючи, як іноземці реагують на красу та природоохоронну цінність цього куточка України мене “розпирало” від гордості за нашу країну.

Але тепер я чітко розумію, що це не лише надбання українців та України, а що це всесвітнє надбання, оскільки дана місцевість є унікальною, неповторною. Ми можемо сказати, що в принципі будь-яка природна ділянка є унікальною і це, насправді, вірно. Але різні ділянки мають різний ступінь унікальності. Долина Південного Бугу в околицях міста Южноукраїнська має надзвичайно високу ступінь унікальності, одну із найбільших у нашій країні. Її унікальність зумовлена не лише на ландшафтному рівні, коли серед рівного степу ти раптово потрапляєш в неймовірно живописні «гірські» ландшафти, але й на видовому рівні. Тут зосереджено цілу низку рослин-ендеміків, які зустрічаються лише тут і ніде більше у світі. Вона є серцем своєрідного Південнобузького «гіпанійського» ендемічного комплексу. Тут розташовані «locus classicus» (місце де вперше були описані нові для науки види): мерингії південнобузької Moeringia hypanica, гвоздики південнобузької Dianthus hypanicus, зорянки південнобузької Atocion hypanicum, астрагалу південнобузького Astragalus hypanicus, гірчак південнобузький Persicaria hypanica, залізняка південнобузького Phlomis hypanica, зірочок південнобузьких Gagea hypanica, зубниця південнобузька Dentaria hypanica, кермеку південнобузького Limonium hypanicum, кульбаби південнобузької Taraxacum hypanicum, маренки південнобузької Asperula hypanica, мінурції південнобузької Minuartia hypanica, тонконогу південнобузького Poa hypanica, тюльпану південнобузького Tulipa hypanica, шавлії південнобузької Salvia hypanica, а також багатьох рослин, які не мають у назві видового епітета “hypanica”, зокрема це: вишня Клокова Cerasus klokovii, громовик гранітний Onosma graniticola, залізняк Піскунова Phlomis piskunovii, очиток Борисової Sedum Borrisovae, смілка Ситника Silene sytnikii тощо. Ще більшою кількістю видів представлені тут субендемічні рослини, значна частина яких належить до раритетних. Тому знищення Бізького гарду це втрата не лише для українців, але й для ньюйоркців, парижан, сіднейців, тобто для кожного мешканця нашої планети, бо унікальні природні об’єкти належать всьому людству.

Знаючи надзвичайно велику цінність цієї території я з величезною тривогою прочитав оприлюднений 8 квітня 2021 року звіт з ОВД «ЗАВЕРШЕНИЯ БУДІВНИЦТВА ТАШЛИЦЬКОЇ ГАЕС У СКЛАДІ ГІДРОАГРЕГАТІВ №№ 3-6 З ПОЕТАПНИМ ПІДВИЩЕННЯМ НОРМАЛЬНОГО ПІДПІРНОГО РІВНЯ (НПР) ОЛЕКСАНДРІВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА НА Р. ПІВДЕННИЙ БУГ ДО ПОЗНАЧКИ +20,7М». Ботанічна частина цього звіту підготовлена вкрай непрофесійно і містить неправдиву інформацію та хибний висновок в якому зазначено, що жодної суттєвої шкоди природі цієї території внаслідок затоплення не буде заподіяно.

Щиро надіюсь, що, те варварство, яке передбачене цим проектом не буде реалізовано, що ми збережемо цей куточок природи нашої планети і уникнемо справжньої ганьби для України на міжнародній арені.

Я звертаюся до громадян України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Роман Абрамовський, Міністерство культури та інформаційної політики України, Олександр Ткаченко, Миколаївська обласна державна адміністрація, Управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА! Збережемо Гард – збережемо природну та культурну спадщину України!
#ЗахистимоБузькийГард

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН