Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Миколаївщині відновлення потребує велика кількість об`єктів

Сьогодні зусилля керівництва Миколаївської ОДА спрямовані на обов’язкове включення Миколаївської обсерваторії до проєкту «Велика реставрація» в рамках загальнонаціональної Програми Президента Зеленського «Велике Будівництво».

Про це зокрема говорив заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Юрій Гранатуров під час ефіру програми «Добрий вечір» з Віталієм Мехедою на 35 телевізійному каналі.

«Миколаївська обсерваторія – є загальнодержавним надбанням культурної спадщини й неймовірно знаковим об’єктом, збудованим ще в 1821 році, та територією у 7 гектарів. До того ж, вона ще і включена до попереднього списку ЮНЕСКО. Так, це державна власність, а згідно з постановою, в програму «Велика реставрація» можуть потрапити тільки об’єкти державної власності», – зазначив Юрій Гранатуров.

Саме тому зараз усі зусилля спрямовані на обов’язкове включення обсерваторії в проєкт «Велика реставрація» в рамках загальнонаціональної Програми Президента Зеленського «Велике Будівництво».

Говорячи про вартість реставрації Юрій Гранатуров повідомив, що повний обсяг фінансування зі 100%, остаточною реконструкцією та доброустроєм території Миколаївської обсерваторії, надання їй автентичності та історичної правдивості, становить 250 мільйонів гривень.

«Однак, зараз ми працюємо з проєктантами й бачимо, що можливо загальна сума буде таки меншою. Близько 150 мільйонів. Розрахований проєкт природно не на один рік. На поточний 2021 планується від 25 до 35 мільйонів гривень без вартості робочого проєкту », – сказав Юрій Гранатуров.

Якщо говорити в цілому, то вимогам програми в Миколаївській області на сьогодні відповідають дві установи – власне обсерваторія і Музей ракетних військ стратегічного призначення, розташований поблизу Первомайська. Але поки вибір припав на обсерваторію. І цьому є логічне пояснення, наголосив Юрій Гранатуров.

Музей ракетних військ стратегічного призначення, підкреслив заступник голови облдержадміністрації, знаходиться в досить хорошому стані. Гроші, необхідні для спорудження кількох навісів, будуть вишукані іншим шляхом. Втім, як і фінансування ремонту дороги, яка веде до музею.

Водночас в Миколаївській облдержадміністрації не втрачають надії на внесення відповідних змін до Постанови Кабінету Міністрів, які з великою ймовірністю дозволять вносити до переліку об’єктів «Великої реставрації» й підприємства комунальної форми власності. Вже 22 квітня буде відомий результат, після прийняття остаточного рішення офіційним Києвом.

У разі непотрапляння будь-яких об’єктів комунальної форми власності на реалізацію «Великою реставрацією» їх будуть подавати на фінансування Державним фондом реконструкції та розвитку.

Насправді ж, підкреслив Юрій Гранатуров, список унікальних об’єктів, що потребують відновлення та збереження для нащадків, досить великий. Але не всі з них одноразово можуть потрапити в перелік реалізованих безпосередньо у 2021 році. Серед них фахівці відібрали найвагоміші.

Миколаївська ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН