Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині вшанували першого космонавта Юрія Гагаріна (відео)

Подія, яка відбулася 60 років тому, увійшла в історію людства. 12 квітня 1961 року космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» з космодрому «Байконур» вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин. Політ відбувався під керівництвом вченого Сергія Корольова. Ця подія змінила життя багатьох, відкривши Всесвіт і нові мрії.

Директор навчально-виховного комплексу «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради Артем Кияновський до 60-річчя визначної дати підготував цікаві факти, аби привернути увагу громадськості та підлітків до теми космонавтики. «Юрію Гагаріну присвячували пісні, вірші. Він був такою популярною особистістю! Мене завжди цікавило, що пережила ця людина. Я говорю саме про фізіологічний страх за своє життя, який є у кожного з нас. Цікаво, що кардіограма, яку зняли перед польотом Юрія Олексійовича, говорила про те, що він був настільки натренований, що зумів подавити в собі страх. Серце билося рівно, тиску не було. Згадайте себе у літаку, почуття турбулентності», — розповідає Артем Олександрович. Дійсно, такій витримці та мужності можна лише позаздрити.

Після 108 хвилин польоту Юрій Гагарін успішно приземлився в Саратовській області. Вчені також придумали, як керувати цим польотом на випадок некерованості корабля людиною. Про це далі розповідає в сюжеті інформаційного ресурсу “Український південь” Артем Кияновський: «Космічний корабель був обладнаний системою відключення управління Землі. На той випадок, якщо раптом космонавт втратить контроль над собою (що не було винятком), Корольов вигадав наступну систему: всередині був приклеєний конверт з кодом, після введення якого ця систему розблоковувалася. Ось наскільки всі усвідомлювали небезпечність цього польоту. Відомо, що перші космічні апарати не приземлялися. Мене вразило те, що на висоті 7000 метрів Юрія Гагаріна випустила катапульта. Далі відкрилося два парашути. Про цей епізод мало хто знає, але за планом Юрій мав відкрити клапан на скафандрі і почати дихати атмосферним повітрям. Але протягом 6 хвилин Юрій Гагарін не міг його відкрити. Однак йому вдалося повернутися живим! Дивовижна людина та дивовижне свято! Дуже хочеться, аби людей, які можуть зробити для людства перший крок у невідоме, було більше».

Починаючи з 12 квітня 1962 року день першого польоту в космос був оголошений святом — Днем космонавтики. Перший космічний політ викликав великий інтерес у всьому світі, а сам Юрій Гагарін перетворився на світову знаменитість. На Херсонщині також був музей космонавтики. Так, поступово ця тема увійшла майже в кожну родину, в якій, споглядаючи у небо, згадували легендарну особистість — Юрія Гагаріна.

Підготувала Марина Азізова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitte

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН