Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Пам’ятники тоталітарної епохи можуть стати фішкою музею в Каховці

В місті зберегли майже всі скульптури радянських часів

Створити експозицію, присвячену пам’ятникам тоталітарної епохи, у дворику свого закладу запропонувало керівництво музею історії Каховки, пише Новий день.

— Як тільки у 2014 році почали демонтувати пам’ятники радянської епохи, їх стали звозити до нас. Останнім нам привезли бюст маршала СРСР Сємьона Будьонного, який колись був встановлений у центрі Малокаховки. Всі вони стоять у музейному дворику просто на асфальті. Я запропонувала керівництву міськради зробити з них окрему експозицію і заодно впорядкувати дворик. Особисто мені не подобається назва «музей тоталітарного мистецтва». Тим більше, що подібними речами мало кого здивуєш. Ми б могли придумати для нього свою, оригінальну назву і перетворити це на своєрідну «фішку» як нашого музею, так і всього міста, — розповіла керівниця музею Світлана Сидьолкіна.

За її словами, у музейному дворику можна було б проводити окремі екскурсії, влаштовувати музичні вечори, кінопокази. Тому в музеї розраховують на допомогу громади в облаштуванні цієї території.

— Тут потрібно відремонтувати частину огорожі, зруйнованої під час ліквідації колишньої харчосмакової фабрики, замінити стару бордюрну плитку, зробити постаменти для пам’ятників. Усе це не потребує великих коштів, — сказала Світлана Сидьолкіна.

Нагадаємо, що частина каховчан задовго до початку декомунізації пропонувала перенести всі пам’ятники тоталітарної епохи до музею і зберегти їх для нащадків. Категорично проти цього виступила інша, доволі активна частина містян. Вони пояснювали, що «більшість людей звикли до радянських пам’ятників і полюбляють приходити до них». Час довів, що вони, м’яко кажучи, помилялись. Адже після перенесення всіх комуністичних ідолів до розташованого в самісінькому центрі міста музею інтерес до них у всіх зник миттєво. Як розповідають співробітники музею, за рік «провідати Лєніна» може прийти не більше одного-двох відвідувачів.

Скептично до ідеї перенесення пам’ятників до музею спочатку поставилася і сама Світлана Сидьолкіна. Вона пояснила, що причиною цього була байдужість до долі цих монументів попереднього керівництва міста.

— Адже всі ці скульптури не перебувають у нас на балансі, а деякі з них зроблені з цінних металів. На них запросто хтось міг покласти око. Хоча того ж Лєніна або Фрунзе винести не так то й легко. Тож склалося враження, що всі зібрані у нас пам’ятники нікому не потрібні. Можливо, хоч тепер щось зміниться, — додала Світлана Сидьолкіна.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН