Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На час міграції птахів сільгоспвиробникам Херсонщини заборонено застосовувати пестициди

Навколо заповідника «Асканія-Нова» знову загинули червонокнижні птахи. Днями адміністрація заповідника повідомила, що на території Зеленопідської громади виявили 106 загиблих сірих журавлів, 27 огарів, інших птахів і навіть зайців. Зафіксувати їх загибель та взяти зразки для обстеження була визвана команда контролюючих органів.

З початку року в Таврійських степах виявлено як мінімум 2 тисячі трупів рідкісних видів птахів. За попередніми висновками, всі вони були отруєні.

Такого жаху з отруєнням рідкісних видів фауни Херсонщина ще не знала, відмічають біологи «Асканії-Нової», і вимагають на державному рівні підняти питання експертизи імпортованих пестицидів та гербіцидів, та посилити контроль за їх використанням.

Фахівці стверджують, що лихо сталося через порушення при застосуванні небезпечних хімічних речовин, а саме, родентицину – засобу від гризунів (мишей та крис), до якого відноситься так званий крисиний яд бродифакум.

Ситуацію взяла під контроль державна екологічна інспекція Південного округу (Запорізька та Херсонська області), яка в межах своїх повноважень здійснює державний нагляд за суб`єктами господарювання, що можуть бути причетні до загибелі птахів.

В зв’язку з цим, всі сільськогосподарські виробники, які мають у власності або користуванні земельні ділянки, незалежно від форм власності, з 18 березня 2021року мають призупинити на три тижні – на час міграції птахів – застосування препаратів з діючою речовиною бродифакум, що використовується для боротьби з гризунами.

Питання масової загибелі червонокнижних птахів розглядалось на засіданні комісії з питань ТЕБ та НС міста Таврійськ (голова Олександр Павлюк, заступник міського голови), яка прийняла відповідне рішення про тимчасове призупинення використання пестициду бродифакум, та зобов’язала спеціаліста з питань розвитку агропромислового сектору економіки та розвитку сільських територій Таврійського виконкому Маргариту Благодатну проконтролювати застосування пестицидів на полях.

Таврійська міськрада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН