Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Будівництво Каховської ГЕС-2 є безпечним для довкілля і відповідає всім нормам чинного законодавства

Останнім часом на деяких регіональних онлайн-ресурсах Херсонщини з’явилась інформація, що нібито будівництво Каховської ГЕС-2 може негативно вплинути на довкілля та збереження історичної спадщини.

Зокрема, ознайомившись із інформацією за посиланням https://docudays.ua/2021/events/rights-now/budivnytstvo-kakhovskoi-hes-2-katastrofa-nemynucha щодо реалізації проєкту «Будівництво Каховської ГЕС-2», Укргідроенерго повідомляє.

Припущення, висвітлені в оголошенні за вищевказаним посиланням, не відповідають дійсності, порушують недоторканість ділової репутації товариства та негативно впливають на ставлення суспільства до гідроенергетики загалом.

Одним з основних принципів інформаційних відносин, закріплених ст. 2 ЗУ «Про інформацію», є принцип достовірності і повноти інформації, який, на думку Укргідроенерго, було порушено.

З огляду на вищезазначене повідомляємо, що проєкт «Будівництво Каховської ГЕС-2» отримав позитивний Висновок з оцінки впливу на довкілля відповідно до ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля», який зазначає допустимим провадження планованої діяльності. Цей Висновок є в загальному доступі на сайті Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України за посиланням: http://eia.menr.gov.ua/uk/case/id-6106 .

Враховуючи одержаний Висновок та норми чинного законодавства, Укргідроенерго врахувало можливий вплив на флору та фауну. Згідно з наданим Висновком проєкт є безпечним для довкілля і відповідає всім нормам чинного законодавства.

Відповідно до проведених досліджень та Звіту з ОВД, а також Висновку, наданого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища – Міндовкілля, прогнозується локальний вплив на цю територію, що в середньо- та довгостроковій перспективі не призведе до скорочення чисельності популяцій видів, які перебувають під охороною.

Крім того, незважаючи на те, що ЗУ «Про смарагдову мережу» ще не затверджений, компанія Укргідроенерго не має на меті його порушувати, навіть за таких обставин, та однозначно буде враховувати під час будівництва Каховської ГЕС-2 (це було висвітлено в звіті про ОВД).

Також інформуємо, що для збереження історичної спадщини, а саме: пам’ятки архітектури національного значення Дозорної (оглядової) башти «Вітовта вежа», в проєкт були внесені зміни, згідно з якими будівництво буде зміщене на 50 метрів, отже, історична пам’ятка буде не зачеплена будівництвом та збережена для нащадків.

Відповідно до вищевикладеного, вважаємо, що припущення на сайті ГО «Докудейз» є упередженими та такими, що не відповідають дійсності, тому Укргідроенерго закликає змінити оціночні судження, висвітлені на сайті ГО «Докудейз», та утриматись від безпідставних тверджень в подальшому.

В іншому випадку, Укргідроенерго буде реагувати в межах правового поля на дії, які спрямовані на зниження престижу, підриву довіри до діяльності товариства, що тягне за собою негативне ставлення суспільства, із використанням способів, які передбачені нормами чинного законодавства для захисту своїх прав та інтересів.

 Укргідроенерго

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН