Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одеський готель-пам’ятку “Пасаж” планують реставрувати

Члени обласної консультативної ради з питань охорони культурної спадщини схвалили ескізний проєкт реставрації торговельно-готельного комплексу “Пасаж” з облаштуванням мансардного поверху в рівні горища. 

Розробником документації стала приватна компанія “Екострой і К”, а доповідачем – одеський реставратор Анатолій Ізотов. За його словами, оскільки він є автором реставраційних норм, до нього звернулося підприємство, аби він провів незалежну оцінку проєкту.

Документація стосувалася влаштування мансардного поверху в рівні горища, розміщеного у внутрішньо дворових триповерхових флігелях. Також розглядалися питання щодо відновлення втраченої башти та посилення окремих ділянок будівлі.

Анатолій Ізотов схвалив такі рішення, однак додав: перш за все, будівля потребує комплексної реставрації, і тільки після цього можливе пристосування того ж горищного простору під житловий поверх.

“Пасажу потрібен цілісний проєкт реставрації, проведення комплексних заходів зі стабілізації конструкцій. І лише потім вже можна розглядати питання щодо улаштування горищного поверху”, – додав він.

Директор компанії “Екострой і К” Володимир Суханов також підтвердив Суспільному, що будівля потребує ремонтно-реставраційних робіт. Наразі у Пасажі завершене посилення фундаменту. За словами Суханова, його компанія вже розробила проєкт щодо протиаварійних робіт і передала власнику, який має затвердити його з обласним департаментом культури, а потім – приступити до робіт.

Щодо проєкту комплексної реставрації, то Суханов запевнив, що він буде готовий до кінця 2021 року. Відновлення будівлі, за його оцінкою, може тривати до двох років, а сума сягати понад 100 мільйонів гривень.

“До кінця року ми закінчимо всю необхідно науково–проєктну документацію з відновленням башти, скульптурної композиції, вхідної групи тощо. Візуально будівля не буде змінена, це точно”, – додав він.

Після презентації консультативна рада схвалила ескізне рішення мансардного поверху та рекомендувала замовнику також подати на оцінку цілісний проєкт реставрації, коли він буде готовий.

Зазначимо, будівля готелю “Пасаж” – пам’ятка архітектури і містобудування, а також пам’ятка історії місцевого значення. Була побудована в 1898–1899 роки за проєктом архітектора Лева Влодека на замовлення домовласника Мойсея Менделевича. Скульптури на будівлі виконали Товій Фішель та Самуїл Мільман. Наразі будівля є приватною власністю компанії “Рестінмакс-Україна”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН