Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителів Музиківської територіальної громади закликають зберегти 12 курганів, які розміщені на землях сільськогосподарського призначення

Про це пишуть на сайті Музиківської ТГ:

З метою забезпечення охорони пам’яток археології звертаємося до користувачів земельних ділянок з вимогою недопущення розорювання курганів та курганних могильників.

На території Музиківської територіальної громади знаходиться  12 курганів.  Ці археологічні об’єкти розміщені на землях сільськогосподарського призначення.

В процесі обробітку ґрунту під важкими плугами тракторів, пам’ятки археології поступово розорюються та просто зникають з горизонту. В результаті  зменшується не лише зорове сприйняття курганів, а й руйнуються поховання у верхніх прошарках землі. Особливо ті, що були найпізнішими в часі й ховалися не надто глибоко.

Звертаємо Вашу увагу на те, що за пошкодження пам’яток археології передбачене покарання згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини», Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України.

Також зазначаємо, що відповідно до вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» навколо пам’яток археології встановлюються охоронні зони, в яких забороняються будь-які земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини. Охоронна зона навкруги невисокого кургану становить 50 м від його поли.

Стародавні кургани зберегли й донесли до наших днів унікальну енергетику стародавніх часів, і дозволяють кожному доторкнутись до своєї давньої історії, побачити на власні очі те, що створювалось багато поколінь тому. Кожний курган – це унікальна скарбниця, що зберігає в собі таємниці історії наших предків. Давайте їх збережемо для наших нащадків!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН