Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Мешканці Великих Копанів долучилися до акції «Зробимо Україну чистою»

З 1 березня 2021 року на території Великокопанівської громади розпочалася щорічна акція «Зробимо Україну чистою». Про це розповіли на сторінці громади.

Досить часто дехто – свідомо, дехто – ні, порушують чистоту в селах та загальний санітарний стан і при цьому зовсім не замислюються ні про що, окрім вирішення своїх особистих проблем, а проблема засмічення наших сіл була, і, нажаль, залишається.
“2 березня вранці близько восьмої години ранку, виходячи з центрального парку на вул. Карла Маркса с. Великі Копані біля продовольчого магазину, побачила картину: з іномарки вийшов молодий чоловік з чималим пакетом, підійшов до урни, що стоїть біля стежки входу в парк, викинув його туди, сів у машину і поїхав. Привіз своє побутове сміття до центрального парку і викинув, мабуть зручно так. Навіть в голові не вкладається… Лише встигла сфотографувати на телефон номер від’їжджаючого автомобіля – автомобіль Nissan. Можливо хтось знає власника, то передайте йому, що так робити «не гарно», а можливо сам прочитає і стане соромно за свої дії. Є в нас також і такі, що пішки несуть з дому своє сміття, щоб не створювати для себе проблеми з вивозом сміття: раніше викидав пакети з побутовим сміттям біля самого пам’ятника загиблим воїнам в урну, а після зауваження – тепер теж носить до урни навпроти продовольчого магазину. Це не приїжджі, це наші мешканці, з виду свідомі, але…
Деякі «господарі», загрузивши сміття в причепи, не їдуть на офіційне сміттєзвалище, а викидають його в найближчу посадку, ще й так, щоб на нього не подумали. Так утворюються стихійні сміттєзвалища. А щоб ліквідувати його – хтось повинен зібрати це сміття, загрузити і відвезти в спеціально відведене для цього місце…”, – розповідає Олена Комар, начальниця земельного відділу Великокопанівської сільської ради.
На даний час сільською радою проводиться грейдерування вулиць, але несвідомі мешканці складують кучі опалого листя під парканами, неподалік дороги на вулицях, гілки розросшихся дерев звисають на проїжджу частину приблизно на 4-5 метрів від паркану, господарі кажуть: «щоб понад моїм двором не їздили», проте ж вулиця – це територія загального користування, де можна їздити, але там і пройти немає як. А сусід навпроти зафрезував 2,5 метри вулиці… Куди ж дітися пішоходу, коли їдуть машини?
А ще у наших односельців “існує повір’я”, що викидаючи сміття у нерівності на дорогах, переважно рослинного характеру, вони роблять користь всім автомобілістам, які їздять по наших вулицях – рівняють дорогу. Але ж листя і трава з часом або згниє, або висохне, а потім в дощ перетворюється на «квашу» і тягнеться за колесами, чим збільшує яму на дорозі.
Все це порушення правил благоустрою населених пунктів.
Спеціалістами сільської ради складаються протоколи про адміністративне правопорушення, адміністративна комісія накладає штрафи. (Фото нижче – протокол складено, накладено штраф, штраф оплачено).
Цілком зрозуміло, що мешканцям потрібно кудись дівати обрізані гілки з дерев та кущів, сухе листя, траву, бур’ян, особливо коли діє заборона на спалювання такого роду відходів, але потрібна елементарна культура викидання цього сміття.

Як один з ефективних способів утилізації відходів з городів та садів – це компостування відходів, який дає можливість отримати цінне біологічне добриво. Якщо у спеціально відведеному куточку на своїй присадибній земельній ділянці скласти до купи кору, гілки дерев, скошену траву, листя та інші органічні відходи, залишивши все це на деякий час, то в результаті все це перепріє та перетвориться на якісний компост, який стане чудовим добривом для будь-яких типів грунту. Потім його можна використати для живлення рослин на овочевих грядках, як у відкритому грунті, так і в парниках та теплицях.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН