Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області в жовтні городина дає “несезонні” плоди

Саме восени природа дарує нам максимально можливу кількість овочів і фруктів, багатих на вітаміни і мікроелементи. Тому треба запастися корисними продуктами, які підвищують імунітет перед зимою. Тим паче, що цьогорічна осінь дарує нам таку можливість.

За вікном майже листопад, а на городах пологівців завдяки теплій осені ростуть помідори, кабачки, огірки, навіть малина та полуниця, а в садках квітне бузок та яблуня. Це реалії сьогодення, спричинені природними аномаліями останніх декількох років. Кожного року природа дарує неочікувані дива.

Декілька днів тому на своїй фейсбук сторінці пологівець поділився світлинами дозрілих кабачків на власному городі: “У нас 24 жовтня цвітуть кабаки. А у вас?” Цей допис викликав шквал коментарів, де пологівці почали ділитися фото свого “несезонного” урожаю.

Наталія Васюніна, пологівчанка: Надворі тепло, тому дотепер дозріває малина. Плодити наша малина почала десь від початку літа. Сорт, на жаль, не знаю який. Кожного тижня вдається збирати по маленькому відеречку з-під морозива, там приблизно 500 грамів, чим наша родина дуже задоволена

Валентина Плетінь, пологівчанка: Новинка нашого домашнього садочка – малина сорту Полка або Полька, один з видів ремонтантної малини польської селекції, посадили весною декілька кущів. Ягоди родять чималі та солодкі. Звичайно, була здивована таким неочікуваним дарам природи, адже літо було сухе, тож врожаю не було і навіть й не чекала вже. Діти із задоволенням ласують малинкою. Кабачки також були, але померзли.

Олена Проскура, пологівчанка: Саджу пізні сорти огірків. Люблю “Фенікс плюс”. Насаджую в середині червня, щоб були на осінь. Практикую таку систему вже років п’ять. Зараз урожай невеликий, бо вже холодні ночі. Але з 8 кущів 10-15 огірків в тиждень зриваю. Ще до кінця цього тижня урожай буде. Також пробувала вирощувати зимою в горщику на підвіконні – огірочки теж родили. Але такий вид садівництва потребує високої щогли на сонячному боці підвіконня і вологості повітря. Взагалі, такі пізні овочі на власній грядці дуже радують.

Тетяна Скрипка, пологівчанка: “Мої ягоди смакують і в жовтні!

На моєму городі росте дуже смачна та запашна полуниця. Вона не звичайна, а ремонтантна, а саме із здатністю повторного цвітіння.
Я відчуваю велике задоволення від вирощування квітів, ягід та інших корисних рослин у своєму садочку. Багато хто знає про це та “пригощає” мене розсадою різних культур.
Так сталося і восени минулого року.
Моя клієнтка дала мені декілька саджанців диво-полуниці, яка і досі родить.
Ремонтантна полуниця здатна дати за сезон три і більше врожаїв – це її головна відмінність від звичайних сортів.

Ягоди дозрівають до осінніх заморозків. Доглядати за ремонтантною полуницею потрібно дуже ретельно, адже від того, наскільки правильно вносяться добрива, проводиться своєчасне зрошення, безпосередньо залежить якість і кількість ягід.
Осіння насолода від смачних та запашних ягід дарує нашій родині справжнє солодке свято без хімії та гмо”, – додає Тетяна.

 

Восени передусім варто звернути увагу на ті продукти, які мають безліч корисних властивостей.

Тож пропонуємо вам ТОП-7 сезонних овочів та фруктів, котрі зміцнюють імунну систему нашого організму та готують його до зими.

Гарбуз

Гарбуз дуже багатий на каротин, якого у ньому в кілька разів більше, ніж у моркві. В організмі каротин трансформується у вітамін А. Крім нього, він містить ще дуже рідкісні вітаміни К і Т та інші. Є також мінерали: фосфор, йод, кальцій, магній, мідь і т.д. Рекомендується для нормалізації метаболізму, при атеросклерозі, жовчнокам’яній хворобі, подагрі, діабеті. Гарбузова олія і насіння використовуються для лікування хвороб печінки. Якщо ж у вас важка форма цукрового діабету або індивідуальне несприйняття цього овоча, варто замінити гарбуз чимось іншим.

Морква

Серед овочів, якими можна замінити гарбуз, морква. Хоч вона і менш багата каротином, але має у своєму складі ті ж вітаміни і мінерали, що і попередній овоч. Морква зміцнює сітківку ока, допомагає при захворюваннях нирок, шлунка, малокрів’ї, зміцнює ясна (якщо їсти в сирому вигляді). І це тільки частина її корисних властивостей, так що моркву в свій раціон харчування потрібно включати обов’язково.

Болгарський перець

Цей овоч також багатий корисними властивостями. Болгарський перець містить різні вітаміни, зокрема дуже багато вітаміну А і С. Серед мінералів можна виділити магній, цинк, калій, фосфор, залізо. Перець рекомендують для зміцнення імунітету, поліпшення зору, пам’яті, нервової системи, травлення. Також зміцнює серцево-судинну систему і знижує ймовірність онкологічних захворювань.

Часник

Багато людей не дуже люблять часник через специфічний запах. І даремно – це справжній скарб мінералів, вітамінів і органічних кислот, серед яких – фосфор, кальцій, калій, йод, ефірні масла, вітаміни групи В і С. Вживання 1-3 зубчиків часнику в день допомагає знизити тиск і рівень холестерину в крові, зміцнює судини, покращує процеси травлення. Крім того, часник знижує можливість ракових захворювань і стимулює вироблення тестостерону. А що стосується запаху, то його можуть нейтралізувати інші продукти.

Слива

Один із продуктів, які рекомендують для зниження запаху часнику – слива. Вона багата вітамінами А, В, С, Е, К, мінералами калію, заліза, йоду і цинку. Вживання в їжу цього фрукта допомагає при проблемах кишківника, атеросклерозі, виводить з організму зайвий холестерин і сольові відкладення.

Айва

Плоди айви містять у великій кількості глюкозу, фруктозу, мінерали кальцію, заліза, фосфору, калію, пектинові сполуки. Допомагає при захворюваннях кишківника, нирок, серцево-судинної системи, бронхіальній астмі, недокрів’ї, пародонтозі.

Груша

Плоди груші багаті на каротин, фолієву кислоту, різні вітаміни, калій, магній, фруктозу. Дуже корисні для поліпшення роботи серця, печінки, нирок, покращують процеси травлення, а також рекомендуються при ожирінні та цукровому діабеті. Також вживання в їжу груш допоможе протистояти інфекційним захворюванням і навіть боротися з депресією.

Тож всім смачного, збагачуйте свій організм вітамінами та будьте здорові!

Районка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН