Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Земельне питання роз’єднало мешканців Асканії-Нової (відео)

Верховний Суд України скасував незаконне рішення депутатів Асканійської селищної ради, повернувши землі законному власнику Мова йде про 2 400 га землі, які разом з комунальним підприємством «Колос» не взяла у власність селищна рада. «Колос» має держакт постійного користування, який місцеві депутати під тиском громади, перевищивши свої повноваження, намагались скасувати на черговій сесії від 04.04.2019 року № 474 «Про припинення права постійного користування земельними ділянками».

Дивиною є те, що Чаплинська райрада наприкінці 2017 року передавала комунальне підприємство разом з земельною ділянкою згідно акту приймання – передач з сумою на рахунку в майже мільйон гривень до територіальної власності Асканійської ОТГ і депутати підтримали це рішення, але його особисто не підписав голова Асканійської ОТГ. Чому депутати прийняли незаконне рішення?

У березні 2019 року пройшли громадські слухання в Асканійській ОТГ, де відверто люди ображали місцевих обранців, які утримались або не голосували року за проект рішення № 474 «Про припинення права постійного користування земельними ділянками”.

«Доходило і до погроз і тиску на родичів, тому депутати під тиском і проголосували. Але за цим пішла судова тяганина – зазначає голова Чаплинської райради Володимир Бериславський.- Крапку в цій історії поставив Верховний Суд України, повернувши землі комунальному підприємству «Колос». За цей час громада втратила більше 6 млн. гривень надходжень до бюджету Асканійської ОТГ, земля 2 роки не оброблялась» .

Хочеться додати, що частина місцевих жителів від мрії мати додаткові кошти від здачі паю , навіть написали заяви на отримання 2 га землі, зареєструвавши їх у сільраді, а великі землевласники навіть взяли кредити на розроблення проектної документації. Бо хто візьме в оренду ці землі, вже було відомо на громадських слуханнях.

Наразі КП «Колос» розглядається можливість звернення до суду з метою стягнення втраченої вигоди з Асканія-Нова селищної ради у зв’язку з тим, що прийняття незаконного рішення позбавило підприємство можливості займатися господарською діяльністю передбаченою Статутом. У зв’язку з тим, що Чаплинська районна рада буде ліквідована/реорганізована було прийнято рішення ради про передачу зі спільної власності територіальних громад Чаплинського району до комунальної власності громад всього майна, що залишалося у Чаплинській районній раді.

На останній сесії Асканія-Нова селищної ради було підтримано рішення про прийняття майна, у тому числі КП «Колос» у власність громади, але голова ради Свінціцький В.К. знову, без пояснення причин, відмовився його підписувати та виконувати. Таким чином, усе майно, що на момент ліквідації Чаплинської районної ради перебувало у неї в розпорядженні, перейде до правонаступника – новоутвореної Каховської районної ради. І після цього, саме Каховська районна рада, буде приймати рішення щодо управління КП «Колос». Враховуючи наведене вище, жителі ОТГ Асканія-Нова, ще дуже довго будуть чекати на отримання омріяних земельних ділянок.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН