Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як працює ДП «Херсонстандартметрологія» (інтерв’ю)

Державне підприємство «Херсонський науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації» займається такими основними видами діяльності: метрологія, сертифікація продукції та послуг, стандартизація, сертифікація систем управління, випробувальний центр продукції. Очолює державне підприємство «Херсонстандартметрологія» Микола Курдюмов. Підприємство створено в 1944 році.

 

Ми поспілкувалися з керівником ДП Миколою Костянтиновичем про місце підприємства у розвитку економіки нашої області та про те, чим воно може бути корисним як для юридичних, так і для приватних осіб.

—  Як працювало підприємство під час  жорсткого карантину?

— Підприємство працювало у звичайному режимі з обмеженнями, яких принципово варто було дотримуватися: пропускний та масковий режим, перевірка температури в усіх працівників, звітування Міністерству про кількість масок та інших засобів для дотримання усіх санітарно-гігієнічних умов. Також було прийняте рішення, згідно з яким працівників, які приїжджали на роботу у громадському транспорті, мали привозити на службовому транспорті підприємства в обидва боки. Працювали стабільно, майже виконали фінансовий план за другий квартал. Зараз працюємо більш активно: з’явилося більше роботи для метрологів та сертифікації й дуже багато роботи для випробувального центру.

— «Херсонстандартметрологія» — відоме підприємство на Херсонщині. Які послуги воно надає сьогодні?

— Наше підприємство працює під управлінням Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, а саме департаменту технічного регулювання та метрології. Робота департаменту спрямована на усунення технічних бар’єрів у торгівлі, починаючи з метрології, відділу сертифікації та випробувального центру. Ми допомагаємо підприємцям не лише успішно конкурувати в Україні, але і спрямовувати продукцію за кордон, будучи експертно-орієнтованованими, мати гарну репутацію. Метрологи повіряють ваги, на яких продукція відправляється закордон; відділ сертифікації проводить сертифікацію продукції на основі випробувань продукції випробувальним центром або іншими центрами, які дають можливість ввозити продукцію в Європу без додаткових економічних навантажень на підприємства. Спектр послуг дуже широкий як для юридичних, так і фізичних осіб!

— Миколо Костянтиновичу, говорячи про послуги, я розумію, що під час карантину ви просто не мали права зупинитися, адже ви були потрібні підприємцям і людям, які сьогодні купують різноманітну продукцію. Але для надання подібних послуг потрібно постійно оновлювати обладнання. Чи маєте ви певний план оновлення?

— Ми маємо довгострокові договори про співпрацю та проведення робіт. Договори у напрямку стандартизації та сертифікації випробувань не довгострокові, однак попит на послуги є завжди. У 2016 році НТД був прийнятий закон про стандартизацію, у якому зазначається, що стандарти мають добровільну основу (раніше вони були обов’язковими). Тож підприємства, які розвиваються з нами з нами завжди на  зв’язку.
Ми активно співпрацюємо з «Херсонобленерго», «Херсонгазом» з повірки лічильників на воду та тепло, газ. Підприємцям та приватним особам вкрай необхідна наша робота. «Херсонстандартметрологія» має необхідність та можливість постійно оновлювати обладнання, адже якщо ми цього не робитимемо, то наші послуги точно нікому не будуть потрібні. Звісно ж, ми маємо серйозні плани з придбання обладнання, які ми узгоджуємо з Міністерством. Після узгодження ми зобов‘язані їх виконувати, бо це – інвестиція. Ми оновлюємо не лише обладнання, ми підтримуємо і гарний стан будівлі.

— Звісно ж, ви потрібні людям. Чи перевіряєте ви безпеку харчових продуктів?

— Так, ми потрібні і людям, і підприємствам — починаючи з повірки лічильників та закінчуючи перевіркою якості води.  Є багато замовлень від жителів приватного сектору та багатоквартирних будинків на перевірку якості води, якості та безпеки різних видів  харчової продукції,  — це і є одні з основних  напрямків роботи  випробувального центру.

— Який колектив забезпечує таку сферу послуг?

— Колектив у нас великий — 96 осіб. Це освічені та висококваліфіковані люди, але,  щоб надавати послуги у сфері технічного регулювання, треба пройти додаткове навчання. Також, працюючи, треба регулярно проходити перепідготовку та атестацію. Мотивація — основа нашого колективного договору. Удосконалення вмінь та навичок, а також кар’єрний ріст дають неабияку перспективу кар’єрного росту і стабільність.

— Які функції виконують філії вашого підприємства та які види послуг вони надають?

— У нас є філіал у Новій Каховці — невеликий підрозділ. У «Новокаховському метеорологічному відділі» працює 10 людей. Сама назва говорить про те, що відділ надає послуги з повірки засобів вимірювальної техніки. Колектив давно сформований і доволі успішно функціонує. 

— Майже все життя ви пропрацювали на цьому підприємстві. Наскільки ця спеціальність є важливою для сфери економіки?

— Починаючи працювати, ти усвідомлюєш лише вузьку направленість своєї спеціалізації. Більше роботи — глибше розуміння. Спочатку ти знайомишся з роботою відділів та їх взаємодією, а згодом здатен осягнути роботу всього підприємства. Ми маємо замкнутий цикл послуг з технічного регулювання, до якого входять всі напрямки діяльності — це і метрологія, і сертифікація, і стандартизація, і випробування, а також  інші послуги, які ми надаємо. Важко недооцінити необхідність та важливість послуг у сфері технічного регулювання. Повірка ЗВТ забезпечує певність результатів вимірювань будь-то вимірювання маси товару, комунальної послуги – вода, газ, тепло чи медичної, адже чимало електронних приладів нині використовується і  у сфері охорони здоров’я, а виданий сертифікат на послугу чи продукцію підтверджує її якість та безпечність, розроблені технічні вимоги дають можливість виробляти якісні товари.

— Зважаючи на ваш досвід і знання, що б ви побажали споживачам?
— Бути впевненими у тому, чого вони хочуть. Адже коли людина розуміє, чого вона хоче, тоді її дії усвідомлені. Купуючи продукт на ринку, потрібні деякі знання з метрології (переконатися у справності вагів); прийшовши до лікаря, варто переконатися у справності тонометра. Ці дрібниці складають основу нашого життя.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН