Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаївському зоопарку мешкає більше двадцяти тварин-довгожителів

У колекції Миколаївського зоопарку нараховується більше двадцяти тварин-довгожителів. Більшість із них приїхала із іноземних парків, деяких рятували співробітники закладу.

Монгольські журавлі з грецькими іменами, орлани-щасливчики та Лисий із Бабою Ягою ‒ кореспонденти Суспільного підготували добірку найстарших пташиних пар Миколаєва.

Даурські журавлі Борисфен та Ольвія

Самець Даурського журавля прибув до Миколаївського зоопарку з Москви в 1988 році. Тоді йому виповнився рік – птахові дали ім’я Борисфен. Дев’ять років йому шукали пару. І вже у 1997-му із Ротердаму до нього приїхала самичка – її назвали Ольвією. Спочатку їх тримали окремо, журавлі знайомились через сітку. Співробітники зоопарку боялись, що птахи не зійдуться та будуть виявляти агресію. Але Борисфен та Ольвія зацікавились одне одним і незабаром співали в один голос.

На перших пташенят чекали протягом п’яти років. Від дітей пара не відходила ні на крок, захищаючи та оберігаючи малечу.

У 2020 році Борисфену виповнюється 33 роки, Ольвія молодша, їй 24. За 22 роки вони виростили сім пташенят, які роз’їхались по різних зоопарках світу.

Даурський журавель проживає в Східній Азії. Відповідно до підрахунків International Union for Conservation of Nature, станом на 2012 – 2013 роки загальна чисельність виду складала 6200 — 6700 особин.

Ці птахи належать до Міжнародної Червоної Книги. У природі вони живуть до 30 років. Миколаївський зоопарк — єдиний в Україні, в чиїй колекції є Даурські журавлі.

Білохвості орлани Флокс та Фрез

Для орлана Флокса потрапляння до зоопарку стало порятунком. У 1991 році чоловік із Київської області привіз до Миколаївського зоологічного парку двох самців білохвостих орланів. Він сказав, що готовий їх на що-небудь виміняти, якщо ж йому відмовлять, то зробить із птахів опудала. Тож двох хижаків обміняли на двох папуг Жако.

Флокс залишився в Миколаєві, а другий орлан відправився до іншого зоопарку.

Самицю Фрез ослаблу та травмовану підібрали на Херсонщині. У Миколаєві її довго доглядали та лікували. Коли вона набралась сили, птаху познайомили з Флоксом. У них утворилась пара. Кілька разів вони приводили потомство. Точно вік птахів у зоопарку назвати не можуть, орієнтовно їм більше 29-ти. Самиця старша за самця.

Орлан-білохвост — один із найбільших хижих птахів Євразії. Внесений до Червоної Книги України. У природі доживають до 25-ти років. Усього у світі нараховують близько 5 — 7 тисяч пар.

Степові орли Лисий та Баба Яга

Степові орли приїхали з Московської зообази в 1980 році. Орієнтовно вони родом із Казахстану. Найбільша самиця за непростий норов, агресивність та звичку лякати персонал, настовбурчивши пір’я та розставивши крила, отримала ім’я казкового персонажа — Баба Яга. У самця ж поведінка була протилежною. Він дуже легко лякався людей, інших птахів, а іноді й самого себе. Одного разу, різко піднявшись угору, він вдарився об металевий купол та травмував голову. Рана загоїлась, але пір’я на тому місці так і не виросло. Із роками птах став сміливішим, але за ним так і закріпилось прізвисько — Лисий.

Лисий та Баба Яга ‒ найстарша пара в зоопарку. Їм виповнилось приблизно по 45 років.

Орел степовий — рідкісний, зникаючий вид птахів на території України. Останній випадок гніздування був зафіксований у 1980-ті роки в заповіднику Асканія-Нова. Входить до Червоної книги України, перебуває під загрозою вимирання.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН