Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чи є загрозою туристи для природи острова Джариглач

Днями ГО “Українська природоохоронна група”, член науково-технічної ради Джарилгацького нацпарку Олексій Василюк заявив про те, що велика кількість туристів загрожує природі острова Джарилгач. Та чи так це насправді і чому виникла ідея обмежити кількість туристів на цьому острові, на фейсбуці написав Рустам Авдєєв, продюсер Херсонського філії “Суспільного”:

– “Послухав слухання” по острову Джарилгач і закралися дивні думки. Вже п’ятий рік там відпочиваємо з наметами. Реально є що порівняти. Сміття, п’ять років тому, на острові, було у рази більше, вітер розносив його скрізь. Сьогодні ситуація інакша – чи то люди притомніші стали, чи то вчасно прибирають. Але ця історія зі слуханнями змахує на перерозподіл місця для бізнесу. Бо меседжі типу, що вдень там знаходиться біля 20 тисяч відпочивальників – то вже відвертий перебор. Це який має бути флот, щоб перевезти на острів 20 тисяч? Ну у найтоповіший день – максимум півтори тисячі, у звичайний – до тисячі. Це ж цілком зрозуміло, що тепер вже не можливо закрити острів для відпочивальників. До того ж, вони і не доходять до тих місць, де можуть нанести шкоду флорі, витоптуючи червонокнижні рослини.

Ще у 2018 році Міністерство екології та природних ресурсів України заявило про те, що переселятиме з острова на материк тварин, таких як: олені, муфлони, кабани і т.д. Оскільки за їх дослідженнями, саме вони, будучи не ендеміками цих територій, наносять острову непоправної шкоди, знищуючи червонокнижні рослини. Так, деякі нюанси там треба ще відпрацювати. Доречними були б таблички-нагадування відпочиваючим про дотримання санітарних норм.

Цікаво, але чомусь ніхто не кричить про те, що острів у найближчий час, може суттєво змінити свої обриси і в деяких, найпопулярніших місцях, стане затопленим. Тільки за останній рік берегова лінія місцями посунулася на кілька метрів. Все завдячуючи тому, що окупанти у Каркінітській затоці, добувають незаконним способом пісок. І вдень і вночі ворожий російський флот дістає пісок з морського дна. Але це майже нікому не цікаво. Втручання людини в морське дно завжди призводить до непоправних негативних наслідків. Але ця, головна проблема, чомусь, залишається непоміченою на фоні такого собі аргументу: «а мы не хотим, чтобы туда ездили отдыхающие».

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН