Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Осінньо-польові роботи розпочалися на Херсонщині

Популярність вирощування ріпaку в Україні стрімко зростає. Ця культура допоможе легко потрапити на найбільші світові ринки, тож має велике господарське значення.

Сьогодні озимий ріпак посідає одне із провідних місць на українських полях. Найважливіші критерії сучасної технології вирощування озимого ріпаку — підвищена продуктивність культури та поліпшена якість насіння. Серед вирішальних складових технології, які мають значний вплив на рівень врожайності, є норма висіву та строки сівби, які обов’язково слід враховувати. Саме вони та погодні умови впливають на якість і кількість урожаю.

Основні фaктори, які впливають на врожайність ріпаку, – це агрокліматичні умови регіону, хaрaктеристики сорту, строки сівби та норми висіву. Ґрунтово-кліматичні умови нашого регіону сприятливі для нормального росту та розвитку рослин ріпаку як озимого, так і ярого, та відповідають його біологічним вимогам. Зокрема, добра родючість ґрунтів, їхня задовільна водо- та повітропроникність, оптимальна кількість опадів і температурний режим дають змогу за правильної технології вирощування отримувати врожайність до 60,0 ц/га.

Згідно статистичної звітності сільгосппідприємства району всіх форм власності щорічно збільшують площі посіву озимого ріпаку, так у 2015 році площа посіву становила 1,250 тис. га, 2020 році – 6,0 тис. га, під урожай 2021 року посіяно 7,5 тис. га. Щодо посівної кампанії цього року, то потрібно відзначити, що вона відбувається в складних умовах: у зв’язку із недостатньою кількості вологи у ґрунті, на території району в літній період випали мінімальні опади у липні – 28 мм, серпні – 36 мм, тому багато сільгосппідприємств району всіх форм власності проводили сівбу озимого ріпаку в сухий грунт. Якщо недостатня кількість вологи, фаза сходів буде затримуватися, то сходи можуть бути нерівномірними. Коли вологи немає, то ріпак у ґрунті може лежати до 14 днів. Якщо ж сходи не зійшли на 21-й день від сівби, площу потрібно пересівати.

Станом на 03 вересня 2020 року в районі завершено посів озимого ріпаку, отримано перші сходи.

Великолепетиський район

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН