Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Піщані бурі на Одещині: чому вони з’являються та чим небезпечні

Унаслідок негоди в Одеській області підтопило понад 20 будинків, більш як 100 дерев впали через сильний вітер, а двоє людей потрапили до лікарні. Водночас із сильною зливою регіоном пронеслася справжня піщана буря.

Журналістка Катерина Пешко стала очевидицею бурі в курорті Росєйка, що в Татарбунарському районі Одеської області. За її словами, це нагадувало “маленькі смерчі”, від яких дуже складно втекти. Про таке вона написала на своїй сторінці в Facebook.

https://www.facebook.com/kateryna.pieshko/posts/10220850604287784

“Спочатку були просто красиві дощові хмари. Ми пішли гуляти з собаками, і тут з’явилися вони. Маленькі смерчі. Далеко, але одразу зрозуміли, що потрібно негайно йти звідти. Вітер збивав з ніг, пісок впивався в тіло. Ми не встигали втекти, довелося впасти та накритися пледом”, – розповіла журналістка.

Суспільне Одеси звернулося за коментарем до синоптикині Одеського гідрометцентру Чорного та Азовського морів Олени Тарнавської, аби дізнатися, де саме 7 липня в Одеській області пронеслася піщана буря. Однак Тарнавська відповіла, що гідрометцентр не відтежує та не фіксує подібні погодні явища, оскільки піщані бурі непередбачувані та залежать від багатьох факторів.

Такі бурі, як правило, виникають через сухість ґрунту та сильні пориви вітру. Про це Суспільному розповіла екологиня Катерина Басютіна. За її словами, сильний вітер піднімає в повітря велику кількість піску та пилу з оголених сухих ґрунтів. Однак спровокувати бурю може не лише сила вітру, але й його напрямок та властивості ґрунту. Зокрема для Одеської області такі природні явища цілком звичні, пояснила Басютіна.

Екологиня також зауважила, що в Одесі вже тривалий час не було сильних дощів, а тому поява піщаної бурі не стала для неї несподіванкою.

Також Катерина Басютіна зазначила, що піщані бурі насамперед небезпечні тим, що знімають верхній шар ґрунту. Утім цьому можна легко завадити: достатньо висаджувати будь-які рослини. На переконання екологині, найкраще “проявляють себе” кущі.

За словами Катерини, якщо людина опинилася в епіцентрі піщаної бурі, перш за все, слід відшукати щось, що можна використовувати як пов’язку для носа та рота. У такий спосіб можна захистити дихальні шляхи від потрапляння пилу. Після цього Басютіна порадила якомога швидше вибиратися з бурі.

Зазначимо, у Всесвітній метеорологічній організації переконані, що піщані бурі можуть впливати на погоду та клімат, зокрема на кількість опадів, оскільки частинки пилу осідають на хмарах.

Окрім роздратування шкіри і підвищеного ризику інфікування очей, частинки пилу, що менші за 10 мікрометрів, здатні потрапляти у дихальні шляхи й призводити до астми, пневмонії, алергічного реніту та інших респіраторних розладів. А ще менші частинки можуть потрапити до кровотоку та вплинути на будь-який з органів, наголосили у ВМО.

Додамо, пил може залишатися у повітрі протягом декількох днів та провокувати спалахи алергії.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН