Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонських аграріїв застерегли від використоання шкідливих пестицидів

У Херсонській області розпочалося цвітіння соняшника. Саме тому, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з метою упередження виникнення скарг від бджолярів щодо неправомірних дій при застосуванні пестицидів на сільськогосподарських угіддях, які можуть привести до загибелі бджіл, ще раз нагадує про обов’язки сільгоспвиробників та бджолярів з даного питання.

1. Що потрібно знати бджолярам!
1.1. Пасіка, в незалежності від форми власності, повинна мати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки та бути зареєстрована як оператор ринку за місцем проживання фізичної особи або знаходженням юридичної особи. При заснуванні нової пасіки зареєструвати її у місцевих державних адміністраціях, селищних (сільських) або міських радах.
1.2. Фізичні та юридичні особи розміщують пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно до ветеринарно-санітарних правил.
1.3. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.
1.4. Розміщення пасік на землях лісового фонду здійснюється безоплатно з урахуванням вимог Лісового кодексу України.
1.5. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок.

2. Що потрібно знати сільгоспвиробникам:
Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, або рослин, які забур’янені квітучими рослинами, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки угідь, через засоби масової інформації попередити органи виконавчої влади та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ про проведення зазначених робіт. При цьому вказавши дату обробки, назву препарату, ступінь токсичності та строк дії препарату.
Застосування пестицидів повинно проводитись згідно вимог «Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДCанПіН 8.8.1.2.001-98.

Інформація для бджолярів!
Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Строки ізоляції бджолиних сімей залежить від ступеня токсичності і періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Вони можуть збільшуватися на 1-2 дні при зниженні температури і збільшенні вологості повітря відносно прийнятих норм в даній зоні. Більшість пестицидів втрачають свою токсичність і стають безпечними для бджіл через 3 доби після обробки рослин.
Після закінчення строку детоксикації рослин відкривають льотки у 1-2 сім’ях: якщо на протязі 2-3 годин льоту признаки отруєння у бджіл не проявляються, відкривають льотки у всіх сім’ях. Вивезення пасік на період обробок до іншого місця медозбору відбувається на період 5 діб і більше на відстань понад 5-7 км від місць проведення авіаційних обробок, а при проведенні наземних обробок пестицидами на відстань 3-5 км.

При обробці рослин значення мають спосіб, час застосування препаратів та погодні умови. Так, при обприскуванні, обпилюванні і аерозольному способі обробки рослин у вітряну погоду з наземних машин чи літаків, вони розносяться на декілька кілометрів. В результаті, навіть на віддалених ділянках відбувається отруєння бджіл. У випадку загибелі бджіл від пестицидів, розмір нанесених збитків встановлюється комісією, що створюється місцевими органами виконавчої влади.

Комісія, до складу якої обов’язково включається ветеринарний лікар та державний фітосанітарний інспектор, розслідує обставини на місці, складає акт із зазначенням винних осіб, надсилає проби загиблих бджіл на експертизу до державної лабораторії ветеринарної медицини протягом однієї доби з часу їх відбору, а у випадку труднощів із відправкою – впродовж 2-3 діб, за умови зберігання проб у холодильнику. Державний фітосанітарний інспектор відбирає зразки загиблих бджіл, рештки рослин з поля, де проводилась обробка та оформлює зразки для проведення токсикологічної експертизи.

Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України. Відповідальність несуть особи винні у не попередженні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні (ЗЗР), а також у порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

В деяких випадках отруєння бджіл відбувається і при дотриманні правил обробітку, наприклад: оброблювана не квітуча культура знаходиться поруч з квітучими медоносами;
• знесення пестицидів з обробленої площі на сусідні медоносні угіддя;
• нерідко отруєння бджіл наступає при споживанні рос із листя або міжвузлів.

Таким чином, правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.

Великолепетиська РДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН