Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Міністерство юстиції та Офіс протидії корупції відреагували на рейдерські захоплення у Херсоні (відео)

Громадськість спостерігає за кричущою ситуацією навколо рейдерських захоплень низки херсонських підприємств. Справи «Херсонбуду» та «Квітів Херсону» дійшли до Офісу протидії корупції.

Резонансні рейдерські захоплення у Херсоні за участі ексмера Володимира Сальда та пов’язаних з ним підставних осіб Романа Ромащенка, Юрія Гречишкіна, Максима Рошака, Ольги Борисенко журналісти «СтопКору» висвітлювали неодноразово. Після трирічної судової боротьби 12 березня 2020 року за рішенням Верховного Суду від 13 лютого 2019 року було повернуто корпоративні та майнові права засновників ТОВ «КПД-5 С» (фірмі належить майно ПАТ «Херсонбуд»). Засновниками підприємства є родина почесного громадянина Херсона Бориса Сандика. Утім, загарбники майна намагаються повернути собі корпоративні та майнові права на підприємство, засипаючи скаргами Міністерство юстиції.

Нагадаємо, загальними зборами підприємства ТОВ «КПД-5С» була звільнена директорка, підставна особа рейдерів. А вже наступного дня у реєстрі її прізвище знов поновили, це зробила реєстратор Наталя Чесновицька.

Активісти «Стоп корупції» звернулися до Міністерства юстиції з проханням перевірити підстави «поновлення» директорки попри рішення загальних зборів, які за статутом є головним керівним органом підприємства.
На звернення активістів відреагувала заступниця Міністра.

«…На підставі звернення громадської організації «Стоп корупції» від 27.04.2020… провести камеральну перевірку державного реєстратора Новозбур’ївської сільської ради Голопристанського району Херсонської області Чесновицької Наталії Вікторівни у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, стосовно реєстраційних дій №14991070034012164 від 26.03.2020 та №14999980035012164 від 27.03.2020 щодо ТОВ «КПД-5С», — ідеться в наказі заступниці Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольги Оніщук від 15 травня.

Цікаво, що наказ було підписано майже одразу після засідання колегії Мін’юсту з питань майна «КПД-5С». На цьому засіданні були присутні журналісти «СтопКору». А громадські активісти провели мітинг проти готовності розгляду скарги рейдерів стосовно майна, яке є об’єктом судового спору.

Колегія розглянула скаргу ТОВ «БК «Херсонбуд» (рейдери навмисно дали своїй фірмі таку ж назву) щодо державної реєстрації прав за рішенням Верховного Суду в справі 821/1460/17 від 13.02.2019 та наказу міністерства юстиції № 3026/5 від 26.09.2017) на адміністративну будівлю загальною площею 8073 кв. м за адресою: м. Херсон, вул. Лютеранська (колишня Кірова), 24 (реєстраційний номер 455904465101).

На сьогодні Господарський суд м. Києва розглядає справу 923/128/19 щодо прав та інтересів на володіння та користування цим нерухомим майном. А отже, згідно з ч.2 п.37 Закону про реєстрацію, Міністерство не має компетенції розглядати скарги щодо спірного об’єкта.

Натомість Колегія Мін’юсту не відмовляє скаржнику — «БК «Херсонбуд» — і бере її до розгляду.

Аналогічний випадок рейдерства — підприємство «Квіти Херсона». Там теж повернули власникам корпоративні права, і теж рейдери намагаються руками Офісу протидії корупції повернути загарбане. Аналогічна колегія з питання «Квітів Херсона» за скаргою Романа Ромащенка призначена на 20 травня.

І в «Херсонбуді», і в «Квітах Херсону» — одні й ті ж підставні особи, на яких рейдери переписували майно (наприклад, Ромащенко). До речі, саме цей пан Ромащенко як представник підприємства, створеного рейдерами з аналогічною назвою – БК «Херсонбуд», і поскаржився до Міністерства юстиції. Мовляв, будівлю у центрі Херсона на 8000 квадратних метрів, яку 2.5 року тому рейдери забрали у засновників — повернули власникам з якимись порушеннями. А 13 травня Офіс протидії рейдерству взявся розглядати скаргу «БК «Херсонбуд», де також є власником Роман Ромащенко. До речі, розглядали у складі колегії на чолі з двома співголовами, попри те, що об’єкт є предметом судового спору, і закон у такому випадку не дає Міністерству повноважень на розгляд скарги.

Чому «засвіченому» у кількох рейдерських схемах таємничому (бо його мало хто бачив) громадянину Ромащенку просто не відмовили у розгляді скарги — невідомо.

Раніше за аналогічною скаргою Мін’юст виніс рішення в результаті одноосібного розгляду — на користь рейдерів. Юристи засновників «КПД-5С» уже подали скаргу до суду: адже об’єкти нерухомості є предметами спору у судах і міністерство не мало повноважень навіть розглядати це питання, не те що «віддавати» їх рейдерам.

Активісти «Стоп корупції» розповідають, що пані Ольга Оніщук, яка головувала на колегії з приводу скарги загадкового пана Ромащенка 13 травня, була аж занадто знервована та не дуже хотіла слухати засновників «КПД-5С». Присутні активісти навіть припустили, що пані Оніщук, можливо, вже «вислухала» посланців Сальда, які, до речі, приїхали на засідання на його автівці.

Утім, рішення з приводу скарги «БК «Херсонбуд» досі не прийняте. За інсайдерською інформацією, сьогодні в Міністерстві тривають запеклі суперечки з приводу зазначеної теми, і на «незгодних» з рішенням тиснуть.

Яке рішення ухвалить Офіс із гучною назвою «протидії рейдерству», покаже час. А журналісти «СтопКору» продовжують стежити за розвитком подій.

Стопкор

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН