Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Унікальні картографічні документи показали на Херсонщині

Планомірне виявлення унікальних документальних пам’яток у Державному архіві Херсонської області проводиться з 2003 року. На сьогоднішній день до Державного реєстру національного культурного надбання внесені два унікальні архівні документи.

Перший з них – це лист начальника Ногайських орд – надвірного радника Баязет-бея до Дніпровського повітового казначейства, датоване 9 квітня 1795 р. Це стандартний службовий лист кінця XVIII ст. – посадовець Російської імперії просить казначейство видати його довіреній особі 40 рублів на канцелярські видатки.
Другий документ – лист знаного українського історика, етнографа, археолога Дмитра Яворницького громадському і земському діячу Олександру Русову з проханням надіслати видання Херсонського губернського земства. Лист датований 11 жовтня 1886 р. і написаний ученим Яворницьким власноручно. Тон листа дещо жартівливий і свідчить про добрі взаємини Яворницького з адресатом. Тут же накладена резолюція Русова про висилку описів Єлисаветградського і Одеського повітів і прохання оплатити їхню вартість.
Окрім цього у державному архіві зберігаються різноманітні картографічні документи. Переважно це карти і плани різних територій, поселень, доріг та земельних ділянок.
Перший картографічний документ архіву датується 29 вересня 1781 року. Це план шведської колонії. Початок відмежуванню землі для шведської колонії поклав імператорський указ про переселення шведських селян з острова Даго в Новоросійську губернію. Можете побачити це на фото. Саму колонію розмістили біля балки Корсунської поряд з колишнім військовим укріпленням під назвою «Городок». Шведська колонія отримала назву Старошведська, а з 1915 року – селище Зміївка.
На плані поселення представлені два варіанти плану селища. На одному з них передбачено 12 кварталів, кожний квартал поділявся на 12 садиб, садиба розраховувалася на 4 особи. На плані штриховкою зображений рельєф місцевості. У деталях умовними позначками показана рослинність.
Нащадки протягом століть змогли зберегти свою культури та мову. 2 жовтня 2008 року Зміївку в рамках державного візиту відвідали король Швеції Карл XVI Густав і його дружина Сільвія, які зустрілися з мешканцями села.

Кожен охочий може дослідити колонії та етнічні групи Херсонщини в державному архіві області, де зберігається великий масив документів.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН