Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Буксир «Яни Капу», який пошкодили росіяни, повернувся до Одеси після часткового ремонту

До Одеси після тривалого ремонту повернувся український рейдовий буксир «Яни Капу». На території військово-морської бази в Очакові екіпаж провів серйозну роботу з відновлення буксира, завдяки чому «Яни Капу» перебазувався до Одеси своїм ходом. Тепер на нього чекає продовження ремонтних робіт вже на військово-морській базі «Південь». Про це повідомляє АрміяInform.

– За час перебування на ремонті в Очакові було зроблено чимало,  –  розповідає  тимчасовий виконувач обов’язків командира «Яни Капу» мічман Юрій Будзило. – Відновили ті місця, які пошкодили росіяни під час спроби  нас зупинити. Аби буксир знову вийшов у море і міг виконувати поставлені завдання, поновили обладнання, яке розікрали росіяни.

Мічман Юрій Будзило один із тих, хто майже рік провів у російському полоні. Відновлення корабля і повернення його до складу бойових одиниць Військово-Морських Сил України  стало для нього справою честі.

І хоча буксир на переході показав себе з найкращого боку, попереду на нього чекають ремонтні роботи, адже відновлення ще триває.

Нагадаємо,  25 листопада 2018 року українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також рейдовий буксир «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя. Поблизу Керченської протоки їх перехопили чотири прикордонні кораблі РФ, хоча, за даними ВМС України, про перехід корабельної групи російську сторону повідомили заздалегідь. Російський прикордонний корабель «Дон» пішов на таран українського буксира «Яни Капу», внаслідок чого останній зазнав пошкодження. Проте українська корабельна група вирішила продовжити хід, оскільки діяла в рамках міжнародного морського права. Коли вона підійшла до Керченської протоки, Росія оголосила, що перехід закрито в обидва боки через сходження на мілину танкера. Але пізніше виявилося, що рух українських кораблів блокують навмисно. Корабельна група ВМС ЗСУ рушила на вихід із протоки. Російські кораблі почали переслідування, а потім відкрили вогонь на ураження і захопили українські кораблі разом з екіпажами – у полоні російських силовиків опинилися 24 українські моряки. Троє з них були поранені і доставлені в лікарню Керчі.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря розпочався процес повернення українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» і буксира «Яни Капу», які Росія захопила торік біля Керченської протоки. Кораблі повернули в розкраденому стані. 20 листопада вони прибули в Очаків і стали на ремонт тільки після проведення слідчих дій та балістичної експертизи.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН