Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

24 квітня виповнився 21 рік з дня перейменування учбового катеру ВМС України «Дарниця» на «Нова Каховка»

З 24 квітня 1999 року в Новій Каховці офіційно відліковують час служби у складі Військово-Морських Сил Збройних Сил України  військового корабля, який носить ім’я міста, повідомляє Online НК.

Саме в цей день у Севастополі на базі 5 бригади кораблів охорони водного району ВМС України, напередодні святкування 15-ї річниці з дня підйому на катері Військово-Морського прапору, відбулися урочистості з нагоди перейменування учбового катера цієї бригади «Дарниця» на «Нова Каховка». В події прийняла участь представницька делегація з міста.

Ініціатором перейменування катера та на підставі Указу Президента України «Про шефство міст України над кораблями ВМС» взяття шефства над ним виступив на той час мер міста Анатолій Лисенко. Готував і приймав участь у ритуалі заступник командира 5 бригади з виховної роботи капітан 1 рангу Віктор Васильєв, який зараз живе в Новій Каховці і працює директором музею історії міста.

За ці 21 роки катер неодноразово приходив у наше місто. Багато курсантів Військово-Морської академії познайомилися з містом та його пам’ятками. Новокаховчанам запам’яталися яскраві виступи військових оркестрів інституту  Військово-Морських Сил та Південного морського району на святкуваннях Днів міста.

Зі свого боку новокаховчани проходили військову строкову і контрактну службу на «своєму катері» у лавах ВМС України. Останній раз катер «Нова Каховка» приходив у наше місто влітку 2018 року під час шлюпочної практики курсантів.

Місто постійно по мірі можливостей допомагало у відновлені технічної готовності катеру, забезпечені особового складу побутовою технікою та продуктами харчування.

У березні 2014 року, коли Росія анексувала Крим, УК «Нова Каховка» єдиний зі складу кораблів ВМС своїм ходом дійшов до нового місця базування в Одесі.

Сьогодні катер продовжує свою службу у складі підрозділу навчальних суден інституту Військово-Морських Сил Національного університету “Одеська морська академія”.

Як розповів нам командир катера «Нова Каховка» капітан-лейтенант Євген Табачун, у найближчих планах постановка катеру на доковий ремонт, після якого планувався учбовий штурманській похід з курсантами інституту у Чорному морі з заходами у порти Туреччини, Болгарії та Румунії.

На сьогодні, як і вся Україна, особовий склад катеру знаходиться на карантині, яким максимально обмежені контакти особового складу з цивільним населенням. Окремі спеціалісти зі складу екіпажу долучаються до виконання завдань в морі на інших кораблях та суднах ВМС.

Від імені екіпажу катера Євген Табачун передав привітання новокаховчанам і побажання всім міцного здоров’я і скорішого подалання епідемії коронавірусу.

Шефські стосунки між Новою Каховкою та іменним катером ВМС України тривають.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН