Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі розпочали будівництво мостових переходів через р. Дніпро

На стартовому етапі на будівництво запорізьких мостів із держбюджету виділили 2,7 мільярдів гривень, цієї суми достатньо для початку робіт, – повідомив директор Укравтодору Олександр Кубраков.

За його словами, визначений на березень 2024-го року термін завершення будівництва може бути скоригований. Від цього залежатимуть джерела та розмір фінансових надходжень.

«Якщо ми плануємо завершити об’єкт за два роки, то ми можемо казати, що приблизно 50/50 буде фінансування, але на цей рік – це приблизно 5 мільярдів. Якщо ми будемо дивитись, що темпи будівництва всіх влаштовують, у нас буде можливість залучити на нього із Укравтодору (із запланованих на цей рік 35-ти мільярдів гривень) ще частину коштів із цього джерела», – розповів директор Укравтодору Олександр Кубраков.

Перед початком будівельних робіт були організовані дослідження на вже зведених раніше конструкціях, проведена державна експертиза, скоригований проєкт будівництва. У результаті тендерних процедур визначений майбутній забудовник.

На Правому березі Дніпра звели тимчасове містечко для працівників, задіяних на об’єкті – з розрахунку на 600 осіб. Облаштували житлові приміщення для робітників, офісні кімнати, їдальню, лазню. Проклали водогін та каналізацію. Поруч із містечком звели пересувний бетонний завод. Сюди ж доставили необхідне будівельне обладнання.

10 квітня Запорізький облавтодор отримав дозвільні документи на будівництво. Стартові позиції – сприятливі, – підсумував начальник служби автомобільних доріг у Запорізькій області Андрій Івко.

«Всі пілони пройшли обстеження. Водолази – під водою, верхолази – на верхніх ярусах пілонів. Тобто проєктна організація здійснила ретельну перевірку стану пілонів, виявила несуттєві дефекти і винесла рішення: конструкція придатна для використання. У цьому році плануємо звести мостовий перехід із Бабурки на острів Хортицю і запустити по ньому рух транспорту», – каже начальник Служби автомобільних доріг у Запорізькій області Андрій Івко.

«Я хотів би наголосити, що народні депутати України мають не лише законодавчу, а й контролюючу функцію. Тому ми будемо дуже уважно спостерігати за процесом будівництва, й, сподіваємось, що усі виділені кошти будуть використані ефективно, а роботи будуть виконані в установлених термінах», – розповів народний депутат України Артем Кунаєв.

Нагадаємо: Мостові переходи через річку Дніпро у місті Запоріжжя вважаються одним із найважливіших інфраструктурних об’єктів у рамках національної програми «Велике будівництво». Зведення розпочалось у серпні 2004 року. У 2014-му було зупинене, й протягом 6 років роботи не велись. Торік, 26 листопада, служба автомобільних доріг у Запорізькій області оголосила міжнародний тендер на визначення Генеральної підрядної організації для виконання будівельних робіт. За результатами тендерної процедури переможцем визначили турецьку компанію «Онур Тааххут» з пропозицією – 11, 9 мільярдів гривень для надання будівельних послуг. Згідно проєкту, довжина магістралі становить 9 кілометрів 100 метрів. Міст зв’язує правобережну частину Запоріжжя з лівобережною через острів Хортицю. За умовами угоди, споруда має бути зведена протягом 48 місяців, тобто до березня 2024 року.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН