Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаєві стартував проєкт “Волонтери-добросусіди”

У Миколаєві є люди, які хочуть допомагати, і є люди, які потребують цієї допомоги – в місті стартувала ініціатива “Волонтери-добросусіди”. Яким чином це працює – в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповів волонтер Кирило Равінський.

На початку квітня стартувала ініціатива “Волонтери-добросусіди”. Чи раніше Ви брали участь у подібних ініціативах-проєктах, чи це перший досвід?

 – Я регулярно беру участь у таких заходах, особливо, якщо вони організовані Управлінням молодіжної політики. Тому що допомагати людям – це правильно, це добре. Якщо ти маєш активну громадську позицію – це частина тебе.

Скільки людей-волонтерів задіяні у цій ініціативі?

 – Я бачу, що багато молодих людей висловили своє бажання приєднатися до цієї акції. Нас дуже багато. Хтось приділив цьому один день, хтось два, хтось приділяє цьому увагу щодня.

Коментар начальника управління молодіжної політики Миколаївської міської ради Олександра Рябенка: “На сьогоднішній момент місто Миколаїв, країна і світ загалом переживають нелегкі часи, котрі ще раз змушують нас згадати, що всі ми люди, живемо разом – всі є сусідами. І труднощі, які зараз виникли, ми зможемо пережити лише об’єднавши наші зусилля. І нам була запропонована ініціатива для молоді міста Миколаєва “Волонтери-добросусіди”. На сьогоднішній день є обмежувальні заходи для людей певних вікових груп і в них є питання, які вони не можуть вирішити самостійно. Ініціатива направлена на те, щоб не тільки допомагати доставкою продуктів, оплатою комуналки, а й спілкуванням. Такий волонтерський рух присутній не тільки в нашій області, а й по всій країні, в Європі та світі в цілому”.

Кому в рамках цієї ініціативи ви допомагаєте, окрім людей поважного віку?

 – Ми приходимо до Центру соціального захисту населення. Щодня є якась цікава робота, де треба допомогти. В окремі дні ми допомагаємо з доставкою продуктових наборів, в інші допомагаємо з “комуналкою”, також є робота всередині центру. Це гарна можливість відчути себе людиною. Ти впливаєш якось на ситуацію, робиш свій маленький внесок у цю велику справу.

Із чого розпочалась допомога в рамках цієї ініціативи?

 – Спочатку я прийшов один, як волонтер, потім привів із собою команду молодих людей. Ми допомагали розвантажувати, перевозити продуктові набори, доставляти їх у важкодоступні райони. Я допомагав залучити нових волонтерів.

Як реагують люди, яким ви допомагаєте? Як ви вирішуєте, яким людям надати допомогу?

– Ми цього не вирішуємо. У Центрі соціального захисту населення цих людей вибирають за певними критеріями. Є люди, які є на обліку, які відносяться до найвразливіших верств населення, і в них є пріоритетність в отриманні допомоги. Це люди поважного віку та інваліди, які проживають самі.
Як розпізнати де волонтер, а де шахрай – розповіла психологиня Тетяна Невойт: “Перш за все, треба перевіряти посвідчення або дізнаватися: в якій організації працює. І взагалі, чи подавала людина заявку на допомогу до державної організації або благодійного фонду, на яку допомогу розраховує людина, звідки інформація. Зараз волонтери будуть уникати будь-якого фізичного контакту, тримати дистанцію і не намагатися зазирнути або потрапити у помешкання. Не будуть вимагати грошову компенсацію чи щось подібне. Шахрай намагатиметься щось розпитувати, шукати “бігаючим поглядом”.

Чи доводилося Вам стикатися із недовірою від людей?

– Чесно кажучи, такі випадки трапляються. У цьому разі ми залишали пакунок біля порогу. Соціальні працівники і волонтери з розумінням ставляться до такого. Ми хочемо бути взаємоввічливими.
Як можна до вас долучитися охочим стати волонтерами? І як залишити заявку людині, яка потребує допомоги?

Якщо ви потребуєте допомоги, Ви можете зателефонувати на гарячу лінію Миколаївської міськради. Якщо Ви бажаєте долучитись до акції – Ви можете заповнити анкету на офіційній сторінці Управління молодіжної політики Миколаївської міськради та долучитися до наших лав.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН