Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Визначено переможців ХІV обласного конкурсу «Краща Миколаївська книга»

В облдержадміністрації підведено підсумки ХІV обласного конкурсу «Краща Миколаївська книга». Цього року на конкурс  було представлено 53 книги місцевих авторів, виданих протягом 2019 року у 7 миколаївських видавництвах. 29 незалежних експертів визначили кращі серед представлених видань. Переможцями стали:

Номінація  «Краще історико-краєзнавче видання»:

книга «Истории без ретуши», автор Євген Горбуров, видавництво ТОВ фірма «Іліон».

У книзі представлені нариси про історичні події, що відбувалися в ХІХ–ХХІ ст., особистостей, які брали в них участь, унікальні артефакти того часу. Книга ілюстрована фотодокументами, із багатьма з яких читач ознайомиться вперше. Видання розраховане на широке коло любителів історії.

Номінація «Краще учбове видання та підручники»:

навчальний посібник «Історія Степового Побужжя: від найдавніших часів до кінця XVIII століття», співавтори Ганна Михайлович, Кирил Горбенко, Олександра Смирнова, Оксана Господаренко, Володимир Кузовков, видавництво Ірини Гудим.

Навчальний посібник базується на викладенні історії (за археологічними та писемними джерелами) регіону Степового Побужжя від кам’яної доби до пізньомодерного часу включно. Особлива увага приділяється тим народам та державам, які формували політичне та культурне обличчя тогочасної Миколаївщини. В окремих додатках виведені матеріали по городищу Дикий Сад – унікальній археологічній пам’ятці доби пізньої бронзи та основним археологічним об’єктам міста Миколаєва. Книга відповідає вимогам щодо змісту, містить необхідний дидактичний матеріал та враховує останні зміни в парадигмі історичної освіти. Вміщує додаткові матеріали з найновіших історико-археологічних досліджень регіону Степового Побужжя. Рекомендується для вчителів, студентів як джерело матеріалів з краєзнавства.

Номінація  «Краща поетична збірка»:

книга «Дерева злетіли парами», автор Світлана Іщенко, видана ФОП Швець В.М.

У збірку творів увійшли поезії періоду 1988-2019 років. Переважна більшість цих творів побачила світ окремими книгами і журнальними добірками української і закордонної преси Канади, США і Англії. Зібране містить широкий діапазон літературних жанрів: вірші, пісні, балади, есе, драматичні вистави, переклади. Книга вбирає в себе не тільки великий період творчості поетеси, але й її погляд на історію України, культуру, національні цінності, людину і суспільство, міфологію і реалії життя, еміграцію, кохання у всіх його виявах. Зібрані твори є портретом самої поетеси, різнобічності її талантів і перспектив.

Номінація «Краще прозаїчне видання»:

книга «Николаевские мадонны», автор Наталія Христова, видавництво Ірини Гудим.

Збірка присвячена  видатним жінкам Миколаївщини, її справжній еліті – особистостям, що зробили великий внесок у соціальне, культурне, духовне життя нашого краю. Книга містить 28 журналістських нарисів, створених протягом 2002-2018 рр., що вимальовують яскраві образи наших сучасниць. Серед них – художниці, поетки, лікарки, викладачки, журналістки, актриса, видавець, диктор телебачення та інші. Сім історій збірки розповідають про творчі сімейні тандеми, добре відомі в Миколаєві і за його межами – Людмила Костюк і Єміль Январьов, Олександра і Володимир Ольшанські, Лариса і Михайло Терновські, Наталя і Олександр Кремки, Ольга і Дмитро Артим, Ірина і Василь Паки, Людмила і Валерій Бабичі. Окремий розділ присвячено Катерині Панні та будівництву Свято-Катериненської церкви у пам’ять про юну піаністку. В книзі використано фотографії миколаївських фотожурналістів Олександра Кремка та Олександра Сайковського; фотоматеріали з архіву Наталії Христової та сімейних архівів героїнь книги.

Номінація «Краще видання для дітей та юнацтва»:

книга «Однажды в Николаеве», автор Ірина Грунська, видавництво ТОВ фірма «Іліон».

Однажды в Николаеве – це продовження веселої казкової повісті про пригоди маленької хмаринки Таї та Вітерця. Захоплюючі прогулянки містом Миколаєвом не залишать байдужими маленьких читачів.

Номінація «Кращий літературний дебют»:

книга «Заметки на полях войны», автор Андрій Воробець, видавництво Ірини Гудим.

Автор, позивний «Воробей», простий солдат, рядовий Збройних Сил України, який колись навчався, мирно працював на своїй землі, будував плани на майбутнє, розповідає про війну з точки зору солдата, показує емоції і переживання простого рядового бійця. Що вони бачили, що відчували, чому і над чим сміялися, від чого плакали, чому хотілося просто мовчати, як змінилися їх цінності і ставлення до життя. Це правдива історія про простих українців, яким в черговий раз довелося захищати свою землю, свою сім’ї, свою Україну. Історія про віроломство, зрадництво і багато іншого, що пов’язано з гібридною війною.

Нагадаємо, що конкурс «Краща Миколаївська книга» проводиться щороку відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації  від 03 березня 2008 року №82-р, на виконання обласної Програми підтримки вітчизняного книговидання, книгорозповсюдження та популяризації української книги у Миколаївській області на 2017-2021 роки.

Миколаївська ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН