Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На межі закриття відділення профпатології, що при Запорізькій обласній клінічній лікарні

Про це заявили пацієнти, що там лікуються. Серед них – ліквідатори Чорнобильської аварії, гірники та інші працівники підприємств із підвищеним рівнем небезпеки. 13 березня понад ста пацієнтів цього відділення зібралися під стінами обласної державної адміністрації.

Так зване професійне захворювання Віктор отримав за роки праці на шахті, а після – на найбільших підприємствах Запоріжжя. Каже, приїздив у відділення профпаталогії із села Нове Запоріжжя.

«Це єдине відділення на всю область. Там лише 36 ліжко-місць. Окрім цього люди приходять на денний стаціонар. За день буває до ста пацієнтів. І не дивлячись на це хочуть закрити відділення! Цього не можна допустити! Заступник головного лікаря обласної лікарні прийшов 11 березня до нас і сказав, вимітайтесь звідси. Ми закриваємо відділення», – розповідає пацієнт відділення профпатології Віктор.

Через недбальство лікарів у поліклініці, Олена Васильченко втратила 20 кілограмів ваги і ледве трималася на ногах. Жінка каже: після тривалої роботи на підприємстві дістала три захворювання.

«Сімейний лікар знаходиться на вулиці Новокузнецкій, а інші вузькі спеціалісти на Радіоприладі. І що?! Виходить я маю збігати до сімейного лікаря взяти виписку , а потім бігти до вузьких спеціалістів! Це маячня якась!! У цьому відділені я мала змогу комплексно пройти обстеження та лікування. Мені кожні півроку потрібно лягати до лікарні. Там я могла пройти обстеження комплексно», – каже пацієнтка відділення профпатології Олена Васильченко.

«Нам не пояснили чому відділення закривають. Прийшла адміністрація лікарні і попросили звільнити приміщення. Я перебуваю там на лікуванні після того, як отримав профзахворювання опорно-рухового апарату та захворювання легень. Працюю у шахті. У моїх колег є проблем зі слухом, вібраційна хвороба», – говорить пацієнт відділення профпатології Віктор Пурик.

13 березня понад сотні пацієнтів відділення профпатології під стінами обласної адміністрації вимагали, аби заклад не ліквідовували. До мітингувальників вийшла заступниця директора профільного департаменту Марина Воловик. Пояснює, що згідно із другим етапом медичної реформи із першого квітня медичні заклади області, що змінили статус на комунальні некомерційні, починають працювати з Національною службою здоров’я і, відповідно, фінансуватимуся цією службою. Акцент робитимуть на обстежені та на амбулаторному лікуванні пацієнтів.

«У національної служби здоров’я є свої вимоги. І за новими стандартами, а це стосується усіх лікарень, пацієнта лікуватимуть не виокремлюючи профпаталогію, а за терапевтичним профілем. Тобто якщо у пацієнта переважає хвороба неврологічного характеру то його лікуватимуть в відділені неврології. Якщо є потреба то до пацієнта приходитимуть інші вузькі фахівці. До того ж з 1 квітня пацієнт може бути госпіталізований за власним бажанням. Лікарів із профпаталогії не звільнятимуть їх переведуть до поліклінічне відділення де будуть консультувати пацієнтів», – каже заступниця директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Марина Воловик.

заступниця директора Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації Марина Воловик

Голова обласної адміністрації Віталій Туринок зазначає: відділення не закривається, а оптимізуються.

«Нічого не закривається, зараз ми оптимізуємось у зв’язку із медичною реформою і будуть надаватися усі послуги як і раніше. Робоче засідання буде проведено в середу стосовно в якому виді надаватимуться послуги», – додає голова обласної державної адміністрації Віталій Туринок.

Ситуацію стосовно оптимізації відділення профпатології в обласній клінічній лікарні Запорізької області пообіцяли прокоментувати 16 березня.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Один коментар

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН